Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Escrutini dels resultats, Eleccions Generals 2008

El PSC ha tornat a ser la força més votada a Ripollet, amb un 55,68 % (10.070 vots), el percentatge més alt dels darrers 20 anys. Puja 2,99 punts respecte al 2004, quan ja va assolir el seu rècord històric i incrementa 10,38 punts respecte a l'any 2000. Els socialistes sumen el triple de vots que els populars. Així, el PP obté el 18,26 % (3.302 vots), 1,95 punts més que als passats comicis. El seu líder, Pere Calviño, número 8 a les llistes del PP per Barcelona, no aconsegueix escó de diputat. CiU recull el 12,65 % (2.288 vots), baixa 4 dècimes de fa 4 anys. I finalment, per sota del 5 % trobem: ICV-EUiA (4,58 %), ERC (3,33 %) i Cs (1,32 %).

[Dades de participació definitiva]
[Dades de l'escrutini definitiu]
[Document PDF amb resum i comparatives]


69,43 % de participació
En aquestes eleccions han votat 18.095 ripolletencs, el 69,43 % del cens electoral. Les Generals són tradicionalment les que registren un major número de votants. En les dues darreres dècades, la participació ha oscil·lat entre el 60,57% (any 2000) i el 75,88% (1996). Fa 4 anys va anar a votar a Ripollet el 74,69% de l'electorat.

Dispositiu electoral
El cens ha estat enguany de 26.062 electors, 224 més que a les passades generals i 208 menys que a les municipals. La infraestructura d'aquestes eleccions ha comptat amb un total de 76 urnes i 17 cabines, distribuïdes en 8 col·legis i 38 meses. Quant a personal, han estat notificats 114 titulars i 342 suplents. Per la seva part, l'Ajuntament ha posat un total de 42 treballadors del seu cos administratiu, 8 de la brigada i 20 policies locals. A tot això cal sumar les desenes d'interventors dels partits, el suport del cos dels Mossos d'Esquadra i de Creu Roja.

Aquests comicis es presentaven 39 candidatures al Congrés i 29 al Senat, en llistes obertes amb 55 candidats. Com a principal novetat, els cecs han pogut votar de manera secreta per primera vegada, gràcies a la confecció de material de suport en braile. A Ripollet la jove periodista invident Meritxell Aymerich va poder exercir el seu dret a vot sense ajut de ningú, tal i com venia reclamant l'associació ACIC des de feia anys.

Quant a la informació, al llarg del dia la web municipal ha donat avanços de participació i des de les 8 del vespre s'ha pogut seguir l'escrutini en línia, ofert dels departaments d'Informàtica i el Patronat de Comunicació. L'endemà Ripollet Ràdio amplia la informació als seus noticiaris i es farà un especial al proper Butlletí Municipal.

La campanya a Ripollet
La campanya electoral s'ha tornat a viure a Ripollet amb intensitat i ha comptat amb la presència de primeres figures catalanes dels diferents partits. El primer en celebrar un acte a la localitat va ser el Partit Popular, amb una trobada comarcal d'afiliats, celebrada a principi d'any. Va comptar amb les intervencions del sots-secretari general del PP de Catalunya, Xavier García Albiol, la secretària executiva de Política Autonòmica i Local del PP, María Soraya Sáez i el Secretari General del PP a Barcelona, Jordi Cornet. Deu dies més tard, el 25 de gener, el PP feia públiques les llistes electorals, que incorporaven al ripolletenc Pere Calviño, regidor i portaveu local del PP, ocupant en número 8 de les llistes provincials.
A final de gener, l'agrupacio local d'Esquerra Republicana portava al portaveu parlamentari d'ERC al Congrès, Joan Tardà, per tal de participar en una trobada de militants i simpatitzants.

Febrer va arrencar amb una xerrada sobre la problemàtica de l'habitatge, organitzada per les Noves Generacions del Partit Popular.
La mobilització del vot juvenil s'encarnava amb un altra iniciativa, la trobada organitzada per l'agrupació convergent de 25 joves amb el veterà expresident Jordi Pujol.
La mateixa setmana, el PP convidava a al diputat nacional i secretari executiu de Relacions Internacionals del PP, Jorge Moragas, per parlar d'economia i mostrar el seu suport a Pere Calviño.
Seguidament ERC organitzava un nou acte, amb els regidors Jordi Portavella, de l'Ajuntament de Barcelona, i Lluís Soler, del de Viladecavalls.
El Partit dels Socialistes van convidar els diputats per Barcelona al Congrés, Carlos Corcuera i Meritxell Batet.
El diputat i president de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía, Albert Rivera, va visitar el mercat ambulant per fer campanya per la seva agrupació. A pocs metres, els regidors socialistes repartien clavells.
El mes acabava amb l'acte de la secció local d'Iniciativa per Catalunya Verds, que va comptar amb el regidor de l'Ajuntament de Cerdanyola, Santi Cayuela.

El dissabte 1 de març, CiU organitzava un míting a la plaça del Molí, amb el diputat vallesà Josep Rull.
El dimecres, dia de mercat, els regidors socialistes tornaven a repartir clavells, en aquesta cas acompanyats de la diputada Isabel López.
Finalment, dijous 4 de març irrompia al barri del Pont Vell de Ripollet tota la comitiva de campanya del Partit Popular, amb la candidata del PP per Barcelona, Dolors Nadal, el número 8, el ripolletenc Pere Calviño i el president del PP a Catalunya, Daniel Cirera. Els populars denunciaven davant els mitjans de comunicació el problema de l'autopista i prometien, des dels pisos més propers a la carretera, que, en cas de guanyar les eleccions generals, la soterrarien.