Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La història del Rocío a Catalunya es repassa al Centre Cultural

Desenes de fotografies i molts objectes conformen l'exposició ‘Rocío. Tiempos de María', organitzada per l'Associació Rociera Andaluza Alegrías del Sur de Ripollet. La mostra, que va ser inaugurada aquest dilluns, 8 de setembre, obre el calendari d'exposicions del Centre Cultural i es podrà veure fins el proper 25 de setembre. ‘Rocío. Tiempos de María' ha estat produïda pel Centro de Estudios Rocieros y Cultura Andaluza en Catalunya (CERCAT), com a continuació d'un llibre sobre la història fotogràfica del Rocío català, sota el mateix títol.

L'acte d'inauguració va comptar amb la presència de Ferran Tornel, regidor de Cultura; Rafael Olmedo i Antonia Macías, d'Alegrías del Sur i Manolo Huertas, Hermano mayor de la Germandat de los Romeros de Barcelona i representant del CERCAT. A la mostra es donen a conèixer els antecedents del Rocío a les terres catalanes, els principals actes del Romiatge, persones destacades, espais i diversos organitzadors de la festa al llarg dels anys, així com altres activitats i fites dels rocieros i rocieres catalans.

El Romiatge del Rocío a Catalunya, amb més de 35 anys d'història, és més que una peregrinació religiosa, que s'ha convertit en tot un esdeveniment socio-cultural que mou a milers de persones al llar de tot l'any, i en especial als dies previs a Pentecosta. La celebració, que va començar com una excursió d'un grup d'immigrants andalusos, ha anat creixent i s'ha consolidat al recinte del Mas Duran, entre Ripollet i Montcada i Reixac. Des de principis dels anys 80, el Rocío l'organitza la Federación de Entidades Culturales Andaluzas en Catalunya (FECAC) y participen 21 germandats, així com diversos grups i associacions rocieres.

R.H.