Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les cares de la guerra, setè volum de la col·lecció El Fil de la Memòria

El passat 14 d'abril, la Biblioteca Municipal va acollir la presentació del setè volum de la col·lecció El fil de la memòria, editat per EMA Publicacions. Les cares de la guerra. Testimonis de la guerra civil i la repressió a Ripollet és un DVD-llibre escrit i realitzat per David Fontanals i Marc Padró.
Aquest volum de la col·lecció El fil de la memòria es compon d'un documental, el recull audiovisual de les entrevistes als testimonis i un llibre il·lustrat amb nombroses fotografies inèdites. Els dos DVD i el text escrit són complementaris.
Les persones que van viure la II República, la guerra civil i la repressió a Ripollet es col·loquen davant de la càmera i relaten les seves vivències en uns anys d'experimentació social, conflicte, sofriment i injustícies. Les cares de la guerra és el projecte guanyador del III Premi d'Investigació Local El Fil de la Memòria.
David Fontanals i Marc Padró són membres de l'associació Cultura i Memòria Antifeixista Mai Més!, que té com a objectius la creació d'eines i recursos, mitjançant les noves tecnologies, per a la difusió i la recuperació de la nostra història més recent i la participació social pel foment de la solidaritat entre cultures a Ripollet.

Convidats d'excepció
La presentació del DVD-llibre Les cares de la guerra. Testimonis de la guerra civil i la repressió a Ripollet va comptar, com a convidats d'excepció, amb una bona part dels testimonis, acompanyats per les seves famílies.
També hi va ser present Jordi Oliva, coordinador del projecte El cost humà de la Guerra Civil 1936-1939, un treball de recerca impulsat pel Centre d'Història Contemporània de Catalunya. En els anys setanta, i per omplir un buit historiogràfic, el Centre d'Història Contemporània de Catalunya es va proposar realitzar una relació nominal exhaustiva de tots els morts a Catalunya -catalans i no catalans, d'un i altre bàndol- esdevinguts durant de aquell període. La investigació es va plantejar inicialment amb la consulta de les fonts documentals i recollint els testimonis, poble a poble, municipi a municipi, que permetessin establir la relació més aproximada de tots els soldats catalans morts. Posteriorment aquesta investigació es va complementar amb l'estudi dels civils, víctimes d'accidents derivats de la guerra, sobretot per l'esclat de bombes abandonades pels exèrcits.

També en el marc de la presentació, fins el 20 d'abril, la Biblioteca mostrarà mapes, fotografies i portades de diaris de 1939 procedents de l'exposició Els camins de l'exili: 1939, produïda pel CEDOC (Fons de Documentació Política Contemporània) de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), realitzada pel Grup d'Estudis de Comunicació i Política (GECP), sota la direcció d'Eugeni Giral.

L.P.