Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Serveis Socials s'adhereix a l'Any Europeu de l'Envelliment Actiu

La regidora de Serveis Socials, Maria Lladó, acompanyada de personal tècnic i la cap de l'àrea, Montse Mas, va presentar el passat dijous, 17 de maig, en roda de premsa, dues iniciatives que el departament està duent a terme actualment i que pretenen tenir continuïtat. Es tracta, d'una banda, de la celebració aquest 2012 de l'Any Europeu de l'Envelliment actiu i la solidaritat intergeneracional i, d'altra banda, de la posada en marxa d'un projecte d'invervenció a través de dinàmiques grupals. Com veiem la gent gran?
L'objectiu de l'Any Europeu de l'Envelliment actiu, tal i com va explicar la regidora, és "donar un valor afegit a l'envelliment en tots els àmbits", aconseguint canviar la visió que tenim de la gent gran. Serveis Socials ja treballa aquest aspecte des de l'any 2007, a través del programa Gent Activa. A banda de donar continuïtat a aquest treball, al qual se suma l'Aula d'Extensió Universitària, la Regidoria de Serveis Socials ha previst un bon nombre d'activitats. Així, es realitzaran diversos programes de ràdio sobre gent gran i amb gent gran; es fomentaran bones pràctiques en diversos àmbits, com ara el comerç, la salut i l'educació; es promourà l'activitat física i es fomentarà el voluntariat entre la gent gran. A més, es preveu realitzar un concurs de fotografia per a que infants i joves mostrin persones grans a través del seu objectiu, així com intercanvis intergeneracionals. De cara a l'octubre, coincidint amb el Dia de la Gent Gran, la Regidoria ha ofert a la Universitat de Barcelona i a la Universitat Pompeu Fabra la possibilitat de realitzar a Ripollet una trobada tècnica sobre gent gran.

Dinàmiques grupals per a problemàtiques socials
La Regidoria de Serveis Socials, davant l'augment del volum de població que atenen i del gran nombre de persones en situació de vulnerabilitat i de dependència de prestacions econòmiques, ha posat en marxa un projecte d'intervenció a través de dinàmiques de grup. Es tracta d'atendre sectors de la població amb problemàtiques similars de forma grupal.

De moment, s'han creat quatre grups d'unes 15 persones, dos per a aturats de llarga durada i dos per a famílies amb fills menors de 18 mesos, que reben l'ajuda dels Xecs CaixaProinfància de l'Obra Social La Caixa i Càritas. L'objectiu és realitzar quatre sessions amb cada grup, de dues hores de durada, a càrrec dels professionals del Departament on, principalment, es treballa la millora de les habilitats i capacitats de les persones i en fer-los conscients que els recursos socials són cada vegada més escassos i que ells són el seu principal motor de canvi.

Quant als aturats de llarga durada, es treballa amb un grup de casos més crònics i amb un altre amb més experiència professional. A les sessions es tracta l'autoestima, les habilitats, el reciclatge i el canvi i la recerca de feina.
Pel que fa al grup d'educació infantil, es treballen temes com ara l'alimentació infantil, les habilitats, el joc i els recursos sobre disponibles sobre nadons.
De cara a l'inici del proper curs, es preveuen endegar nous grups amb adolescents i pares/mares.

Foto: (d'esquerra a dreta) Montse Llorens, treballadora social; Maria Lladó, regidora de Serveis Socials; Montse Mas, cap de Serveis Socials, i Dolors Vergara, tècnica de gent gran.

R.H.