Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Diumenge 6 d'abril s'inaugura la segona fase del parc d'Els Pinetons

Els actes d’inauguració d’aquesta nova fase del parc metropolità dels Pinetons consistiran en activitats d’animació per nens i una butifarrada popular. Un trenet recorrerà la rambla per portar els veïns i veïnes fins l’entrada del parc. La festa començarà a les 12 del migdia. En la segona fase, realitzada per la Mancomunitat de Municipis de l’AMB, amb un pressupost de prop de 560.000 €, s’ha actuat sobre una superfície de 3 hectàrees, on s’han creat espais pel passeig, l’esport, jocs infantils i zones de pícnic. Un cop acabat, el parc tindrà 23 hectàrees i serà el més gran de l’Àrea Metropolitana.

Espais més naturals i d’ús ciutadà
Amb la finalització d’aquesta segona fase, el parc ja disposa de zona de pícnic, d’equipament esportiu i de jocs infantils que apareixen al paisatge com a grans estores rectangulars en una àrea dins d’una zona on es combinen clarianes i espais més boscosos. A diferència de la primera fase, aquesta compta amb més espais verds. Trobem una taca de romaní de 1.333 m2, diverses taques constituïdes per matolls que ocupen una superfície total de 1.105 m2, un prat amb rec de 4.964 m2, un prat sec de 13.397 m2 i una via verda de 2.540 m2. Pel que fa als arbres, s’han plantat prop de 200, dels quals 72 són pins, 51 són alzines, 54 són lledoners, 13 arbres són cirerers i 5 xiprers.

Un camí vertebrador
Amb aquesta fase s’ha iniciat el recorregut del camí que ha d’envoltar el parc i que serveix per recolzar el projecte. Aquest camí va acompanyat de diverses peces de via verda que permeten un ús intensiu sense renunciar a la imatge de verd. A mesura que el camí avança va lligant una sèrie de plataformes d’uns 8 m per 55 m per a usos diversos. La primera acull unes barbacoes, que formaven part de la primera fase, però que s’han hagut de rehabilitar. Les altres dues són les zones dels jocs infantils i entre elles hi ha un quiosc-bar per servir a les barbacoes. Com a terrassa del bar es disposen dues pèrgoles de 5 m per 10 m. La darrera plataforma és una gravera de decantació d’aigües pluvials. Aquest pulmó verd és un dels pocs que es rega totalment amb aigües freàtiques.

Reutilització de les aigües pluvials
Per aconseguir-ho, s’han fet dues dunes artificials que serveixen per interceptar i reconduir les aigües cap a les zones baixes del parc on, a través de graveres, són recollides per utilitzar-les en el reg. Pel que fa a la il·luminació, la general s’aconsegueix amb torres de 25 m d’alçada i 14 projectors per columna. La il·luminació es reforça amb balises col·locades als diferents camins. La zona del bar també té un suport lumínic amb punts de llum integrats a les pèrgoles.

El parc més gran de l’Àrea Metropolitana
El parc dels Pinetons, amb una superfície total de 22,7 ha serà, un cop finalitzat, el més gran de l’Àrea Metropolitana. Situat a l’extrem nord de Ripollet, al límit amb Barberà del Vallès, es troba en una talaia des d’on contemplar vistes sobre la serralada marina, la vall i el turó de Montcada, la serralada de Collserola, la ribera del riu Ripoll i Montserrat. El parc dels Pinetons s’insereix en una xarxa territorial d’espais lliures per tal d’evitar que aquests esdevinguin illes sense que estructurin el territori. En aquest sentit, aquest parc tanca una corona d’espais públics urbans que es ramifica, als seus extrems, en dos braços que atrapen Ripollet. D’una banda, cap al sud, fregant gairebé la riba del riu Ripoll, i d’una altra, cap a l’interior, travessant el bosquet d’Els Pinetons. La naturalesa del projecte i les necessitats funcionals del Parc obliguen a reinventar el relleu d’aquest espai, envoltat d’un camí que serveix per a unir les diverses plataformes que conformen el parc i per permetre un ús intensiu de les diferents zones. La urbanització del parc s’està fent tenint en compte les característiques del Vallès. Per això fa pensar en la construcció de paisatges pròxims, en horitzons a l’abast de la mà i en un mosaic construït a base de petits monocultius. Un parc on es combinen amb naturalitat els espais més urbans amb els més naturals.