Bones pràctiques als establiments i a casa per no malbaratar aliments
L'Ajuntament de Ripollet ha elaborat una sèrie d'accions de prevenció de la distribució i comercialització alimentària, així com per als serveis de càtering i restauració. D'altra banda, la Generalitat de Catalunya també té un decàleg de consells de bones pràctiques per aplicar ala vida quotidiana i a les nostres cases. Les llars catalanes llencen cada any unes 293.000 tones d'aliments sòlids que serien aprofitables. Segons un estudi de la Generalitat de Catalunya, el 58% del malbaratament es produeix a casa, unes 151.000 tones. Per aquest motiu, des de diferents organismes, així com des d'altres ajuntaments d'arreu de Catalunya, també s'han fet públics una sèrie de consells d'hàbits mediambientals i econòmicament més sostenible per tal d'evitar que llencem menjar.
1.- Mesures per a millorar la gestió del producte dels supermercats:
· Controlar l'estoc que hi ha establiment.
· Preparació de comandes en funció de la demanda.
· Reduir el preu dels productes que s'apropen a la data de caducitat.
· Impulsar campanyes innovadores de consum.
2.- Canvi d'hàbits en la gestió dels productes amb la data de caducitat a punt de vèncer:
· Evitar omplir les lleixes per donar una visió d'oferta il·limitada.
· Instal·lar lleixes d'ompliment per evitar la sensació de buit en prestatges amb pocs producte.
· Ajustar/modular els preus d'un producte en funció de la proximitat a la data de caducitat i de consum preferent.
3.- Implicar els treballadors dels establiments comercials per prevenir el malbaratament:
· Formar als treballadors dels establiments d'alimentació per que aprenguin a diferenciar els residus d'origen vegetal dels d'origen animal, a realitzar una correcta gestió de l'envàs.
4.- Una correcta segregació en origen del residu alimentari:
· Evitar que la gestió del residu alimentari es vinculi conjuntament amb la recollida domèstica del rebuig municipal
Càtering i restauració
1.- Normalitzar l'acció d'endur-se el menjar sobrer dels restaurants.
2.- Adequar la ració a la demanda del client.
3.- Diagnosticar el nivell de malbaratament alimentari als restaurants.
4.- Consum preferent de productes locals i de temporada.
A casa
1. Planifiqueu els vostres àpats. Organitzeu els menús, reviseu els ingredients a la nevera, al congelador i al rebost i feu una llista amb el què necessitat.
2. Comproveu les dates de caducitat. Fixeu-vos-hi a casa i en el moment de comprar
3. Penseu en la vostra butxaca. Quan desaprofiteu menjar malbarateu els vostres diners.
4. Ajusteu la temperatura de la nevera. La nevera hauria d'estar a 5ºC a la part central. Comproveu que les portes i calaixos estiguin ben tancats.
5. Respecteu les indicacions de conservació dels aliments. Seguiu també les instruccions d'ús de cada cas.
6. Feu una rotació ordenada. A la nevera, congelador i rebost col·loqueu en primera línia els aliments que cal consumir primer.
7. Ajusteu les racions. Cuineu i serviu la quantitat justa de menjar i així evitareu que en sobri.
8. Aprofiteu les sobres. Per la carmanyola de l'endemà, per congelar o per altres receptes.
9. Congeleu. Aliments amb data de caducitat propera, sobres de menja que estiguin cuinats en procions adequades o pa tallat en llesques.
10. Feu el vostre compostatge. Podeu fer el vostre propi compostatge per a les plantes transformant les restes orgàniques en compost, un adob natural.
1.- Mesures per a millorar la gestió del producte dels supermercats:
· Controlar l'estoc que hi ha establiment.
· Preparació de comandes en funció de la demanda.
· Reduir el preu dels productes que s'apropen a la data de caducitat.
· Impulsar campanyes innovadores de consum.
2.- Canvi d'hàbits en la gestió dels productes amb la data de caducitat a punt de vèncer:
· Evitar omplir les lleixes per donar una visió d'oferta il·limitada.
· Instal·lar lleixes d'ompliment per evitar la sensació de buit en prestatges amb pocs producte.
· Ajustar/modular els preus d'un producte en funció de la proximitat a la data de caducitat i de consum preferent.
3.- Implicar els treballadors dels establiments comercials per prevenir el malbaratament:
· Formar als treballadors dels establiments d'alimentació per que aprenguin a diferenciar els residus d'origen vegetal dels d'origen animal, a realitzar una correcta gestió de l'envàs.
4.- Una correcta segregació en origen del residu alimentari:
· Evitar que la gestió del residu alimentari es vinculi conjuntament amb la recollida domèstica del rebuig municipal
Càtering i restauració
1.- Normalitzar l'acció d'endur-se el menjar sobrer dels restaurants.
2.- Adequar la ració a la demanda del client.
3.- Diagnosticar el nivell de malbaratament alimentari als restaurants.
4.- Consum preferent de productes locals i de temporada.
A casa
1. Planifiqueu els vostres àpats. Organitzeu els menús, reviseu els ingredients a la nevera, al congelador i al rebost i feu una llista amb el què necessitat.
2. Comproveu les dates de caducitat. Fixeu-vos-hi a casa i en el moment de comprar
3. Penseu en la vostra butxaca. Quan desaprofiteu menjar malbarateu els vostres diners.
4. Ajusteu la temperatura de la nevera. La nevera hauria d'estar a 5ºC a la part central. Comproveu que les portes i calaixos estiguin ben tancats.
5. Respecteu les indicacions de conservació dels aliments. Seguiu també les instruccions d'ús de cada cas.
6. Feu una rotació ordenada. A la nevera, congelador i rebost col·loqueu en primera línia els aliments que cal consumir primer.
7. Ajusteu les racions. Cuineu i serviu la quantitat justa de menjar i així evitareu que en sobri.
8. Aprofiteu les sobres. Per la carmanyola de l'endemà, per congelar o per altres receptes.
9. Congeleu. Aliments amb data de caducitat propera, sobres de menja que estiguin cuinats en procions adequades o pa tallat en llesques.
10. Feu el vostre compostatge. Podeu fer el vostre propi compostatge per a les plantes transformant les restes orgàniques en compost, un adob natural.