Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Campanya 2014 de vacunació contra la grip

Imatge 1.
Imatge 1
Els virus gripals canvien contínuament. Per aquesta raó cal vacunar-se cada any, ja que la vacuna es prepara per protegir contra els virus que arribaran aquell hivern. El període ideal per fer-ho són els mesos d'octubre i novembre (tot i que la vacunació també es pot realitzar fora d'aquest període) i el seu efecte dura un any. Des del passat 14 d'octubre està en marxa la campanya 2014 de vacunació contra la grip. Les persones que vulguin vacunar-se han de demanar hora al CAP amb la seva infermera.
La vacunació contra la grip estacional s'adreça especialment a les persones que tenen un alt risc de complicacions si pateixen la grip, com ara:

- Persones de 60 anys d'edat o més.
- Persones internades en institucions tancades: residències geriàtriques, centres de malalties cròniques i malalties mentals, etc.
- Adults i infants amb malalties pulmonars o cardiovasculars cròniques, incloent-hi l'asma.
- Adults i infants que han estat sotmesos a vigilància mèdica o hospitalització durant l'any anterior a causa de malalties cròniques metabòliques (incloent-hi la diabetis mellitus), malalties renals o hepàtiques cròniques, hemoglobinopaties i anèmies, asplènia, malalties neuromusculars greus o immunosupressió (incloent-hi les causades per medicació o pel virus de la immunodeficiència humana).
- Persones amb obesitat mòrbida.
- Infants i adolescents (dels sis mesos als divuit anys) tractats durant un llarg temps amb àcid acetilsalicílic i que, per tant, poden desenvolupar la síndrome de Reye (dany cerebral agut i problemes hepàtics de causa desconeguda) després de la grip.
- Dones embarassades.

També s'adreça a les persones o grups que poden transmetre la grip a persones en situació d'alt risc, com ara:

- Professionals de la salut, tant de l'atenció primària com de l'hospitalària.
- Treballadors d'institucions com residències geriàtriques o centres de malalts crònics, que tinguin contacte amb malalts o residents.
- Professionals d'assistència domiciliària a persones d'alt risc (infermeria, voluntariat, etc.).
- Persones que conviuen amb persones d'alt risc (incloent-hi els infants).

Uns altres grups als quals es recomana la vacunació són:

- Persones que realitzen serveis essencials per a la comunitat, per tal de minimitzar la interrupció de la seva activitat durant els brots gripals: policies, bombers, personal de protecció civil, etc.
- Viatgers internacionals: persones dels grups de risc no vacunades durant la temporada gripal i que es dirigeixin a zones tropicals en qualsevol època de l'any o a l'hemisferi sud entre els mesos d'abril i setembre.

Les persones a les quals els està indicada la vacuna poden rebre-la gratuïtament al seu centre d'atenció primària de salut.

La vacuna s'elabora a partir de virus gripals morts; per això mai no pot produir la malaltia. Cal tenir en compte que protegeix contra la grip, però no contra el refredat comú (no hi ha vacunes contra el refredat) ni contra altres infeccions respiratòries víriques.

Un cop aplicada pot produir molèsties locals lleus, però rarament febre o malestar. Està contraindicada en cas de malaltia aguda, i si hi ha hagut al·lèrgia a una dosi anterior o a algun component de la vacuna.

La grip és una malaltia respiratòria vírica. Produeix febre elevada, tos, mal de cap i malestar general. En la majoria de casos, les persones es recuperen en una o dues setmanes sense necessitat de rebre tractament amb fàrmacs específics. Els antibiòtics no curen la grip. És important seguir unes bones pràctiques d'higiene.
Cal tenir en compte que els antivirals no curen la grip. N'alleugeren alguns símptomes, redueixen moderadament la durada de la malaltia i les probabilitats de complicacions importants, com ara la pneumònia.

R.H.