La Plataforma No a la Benzinera a Can Mas demana una solució definitiva a tots els grups municipals
El Ple ordinari de febrer de l'Ajuntament de Ripollet va refusar una modificació del Pla General Municipal. Aquest canvi hauria permès la reubicació de la benzinera de Can Mas en un solar al costat de la comissaria dels Mossos d'Esquadra, allunyant-la de la seva ubicació original, a tocar de l'escola El Martinet. El punt necessitava el consens de totes les forces polítiques al Ple per tirar endavant, però el govern de Decidim només va aconseguir el vot a favor de ERC-JpR. La regidora no adscrita, Mònica Laborda, va votar en contra i la resta de partits d'oposició PSC, Ciutadans, PP i PDECAT s'hi van abstenir.
Aquesta situació ha provocat la reacció dels diferents grups municipals, que han volgut remarcar el seu posicionament. En el passat Info Setmanal de Ripollet Ràdio, del dia 3 de març, tots els portaveus municipals a l'oposició van explicar la seva postura sobre aquesta instal·lació.
Posicionaments de l'oposició
El portaveu del PSC, Juan Parralejo, va manifestar que l'abstenció del seu grup municipal va ser un "gest molt generós, en el sentit de deixar fer al govern municipal la seva política i no entorpir. Podíem haver votat en contra, però ens vam abstenir perquè interpretem que és l'equip de govern qui ha de trobar les complicitats amb altres grups del Ple per aconseguir la majoria absoluta", va assenyalar. Parralejo va indicar que, a parer dels socialistes, "el govern municipal ha de reflexionar sobre tot el que va passar, perquè un govern no pot anar al Ple sense tenir assegurats els vots favorables que permetin aprovar una qüestió tan important com aquesta". El portaveu socialista assegura que el seu grup no està en contra de la modificació del Pla General, però va admetre que tenen "dubtes, que no s'han aclarit".
El portaveu de Ciutadans, Josep Gabarra, va defensar la llibertat de vot de la seva formació després que l'alcalde, José María Osuna, acusés obertament el partit taronja d'haver canviat el sentit del vot en el Ple. Gabarra va assegurar que no tenien res pactat amb el govern local. "La veritat és que el tema de la benzinera és un regal embolicat per l'anterior govern de PSC i CiU, que el govern actual de Decidim es va trobar a sobre la taula amb poques possibilitats de maniobra; i sempre hem defensat que es negociés per trobar una altra ubicació", va explicar Gabarra. El portaveu de la formació taronja va assenyalar que "per a C's, la ubicació de la benzinera a Can Mas no és el lloc més idoni. Nosaltres defensem que el barri de Can Mas necessita i està mancat d'altres tipus d'equipaments; el nostre debat no és si la benzinera ha d'estar al costat de l'escola o no, que no hi ha d'estar; el nostre debat va més enllà i pretén dir que a Ripollet tenim massa benzineres per metre quadrat", va indicar Gabarra.
Des del Partit Popular, el regidor Víctor Diéguez no va amagar la seva sorpresa pel que va passar al Ple: "Es va poder veure que l'equip de govern no havia fet la seva feina, no tenia els vots necessaris". Segons Diéguez, la seva sorpresa va augmentar en veure que "el govern donava la culpa als altres grups". Tot i no estar d'acord amb la benzinera, Diéguez va assegurar que el seu partit vol esperar a les al·legacions i a l'aprovació definitiva de la modificació del planejament per donar el seu parer sobre aquest tipus d'instal·lacions a Ripollet.
ERC-JpR va ser l'única formació que va donar suport a la modificació del Pla General. La seva regidora, Lurdes Serra, va denunciar el que considera una "manca de responsabilitat per part d'alguns grups de l'oposició davant d'una situació que ja estava acordada" entre l'Ajuntament, l'escola El Martinet, els veïns de Can Mas i l'empresa Bon Àrea, gestora de la benzinera. "Aquest acord no s'ha respectat en cap moment, i el que han fet és aturar una situació que estava encaminada i en vies de solució", va insistir la portaveu republicana. Malgrat tot, Serra va apel·lar a la calma i a actuar amb seny.
Xavier Peñarando, del PDECAT, tampoc no va amagar la seva sorpresa pels resultats de les votacions al Ple. "Vam abstenir-nos perquè volíem matisar el tema del rentat dels vehicles, ja que considerem que si es reubica la benzinera no té sentit mantenir el servei del rentat de vehicles a l'antiga ubicació", va indicar Peñarando. El portaveu del PDECAT va acusar l'equip de govern de menysprear el diàleg amb l'oposició: "Nosaltres ja vam indicar que volíem proposar aquest canvi, però mai se'ns ha ofert, ni se'ns ha donat la possibilitat de parlar-ho, ni s'ha volgut negociar amb nosaltres".
Finalment, la regidora no adscrita, Mònica Laborda, va justificar el seu vot en contra pels informes tècnics negatius a la ubicació de la benzinera al costat dels Mossos. Uns documents que Laborda ha qualificat de "contundents", i ha demanat a l'equip de govern "transparència i rigorositat tant jurídica com tècnica". "A la reunió de la Comissió Territorial, l'alcalde va declarar que havia aconseguit el vistiplau de la Generalitat per telèfon, i no és lògic que no s'aporti un expedient favorable", va criticar Laborda.
El govern municipal defensa la seva gestió i l'acord per a la reubicació de la benzinera
Una setmana abans, en l'Info Setmanal del dia 24 de febrer, l'alcalde José María Osuna analitzava el succeït al Ple del dia abans. L'alcalde va assegurar que "24 hores abans del Ple hi havia un acord amb els grups municipals que ja havien donat suport amb anterioritat a aquesta modificació del Pla General Municipal; però unilateralment i sense avisar el grup municipal de Ciutadans es va desmarcar de la primera votació que havia fet en el seu moment, i sumat a la resta d'abstencions i un vot contrari, malauradament no va tirar endavant aquesta aprovació provisional".
"Entenc que el posicionament dels grups de l'oposició, a excepció d'ERC, respon a interessos partidistes; l'acusació de l'oposició d'una manca d'informació per part de l'equip de govern no se sosté per enlloc, ja que durant tot aquest procés hi ha hagut una informació fluida, transparent i continuada amb tots els grups municipals; des d'un primer moment, l'oposició té tota la informació, la mateixa informació que té el govern", assenyala Osuna. Aquell mateix dia, un dia després del Ple de febrer, l'alcalde es va comunicar telefònicament amb la Plataforma No a la Benzinera a Can Mas i amb l'AMPA de l'escola El Martinet, i els va transmetre el missatge que "el govern continuarà lluitant per allunyar la benzinera de l'escola". "En el Ple no va ser possible, perquè la major part de l'oposició va intentar bloquejar de nou el govern municipal i el que han aconseguit és perjudicar a tot un barri i a tot un municipi, però a partir d'ara seguirem mirant quines són les opcions que tenim", va explicar l'alcalde J.M. Osuna.
El punt de vista de la Plataforma No a la Benzinera a Can Mas
Precisament, l'alcalde José M. Osuna va assistir dimecres 1 de març a l'assemblea de la Plataforma No a la Benzinera a Can Mas, que va tenir lloc a la plaça de Carles Ferré. En l'Info Setmanal del passat 3 de març, Javier Melenchón i Gemma Ruiz, membres de la Plataforma, van explicar que el col·lectiu "es va sentir sorprès per la decisió del Ple" i van recalcar que tenen "la intenció de demanar explicacions als partits de l'oposició. No entenem les maniobres polítiques dels partits, l'únic que volem nosaltres és que se solucioni el problema; si els grups s'abstenen o voten en contra, només aconseguirem que finalment es construeixi la benzinera al costat de l'escola", van lamentar Melenchón i Ruiz.
Ambdós van admetre que la proposta de reubicació de la benzinera, al costat de la comissaria dels Mossos no era la millor, "però era la menys dolenta". En declaracions a Ripollet Ràdio, Javier Melenchón i Gemma Ruiz van assegurar que tenen el compromís de Bon Àrea, gestora de la benzinera, de trobar una nova ubicació a la benzinera. Així mateix, l'alcalde José M. Osuna els va transmetre "un missatge de tranquil·litat i de seguir treballant per solucionar-ho". Durant l'assemblea, la Plataforma es va plantejar la "voluntat de seguir endavant amb l'acord", segons va explicar Marta Vendrell, portaveu del col·lectiu, per la qual cosa s'està posant en contacte amb els partits de l'oposició "perquè expliquin els motius de la seva decisió o per saber si tenen alguna alternativa" a la ubicació de la benzinera.
Foto: Imatge de l'assemblea de la Plataforma No a la Benzinera a Can Mas.
Més info al programa Info Setmanal del passat 3 de març
J.S.