Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Parcs i Jardins emprèn aquestes setmanes la poda d'arbres i la lluita contra la processionària

Imatge 1.
Imatge 1
Arran de diferents consultes que ha rebut l'Ajuntament de Ripollet per part de veïns de la vila, la Regidoria de Medi Ambient, Parcs i Jardins ha volgut respondre a bona part d'aquests dubtes fent un balanç de les darreres actuacions endegades en les darreres setmanes. Així doncs, en roda de premsa, el regidor Ramiro Moldes ha desgranat aquest dimarts, 7 de març, algunes de les mesures que ha pres el govern municipal en matèria de poda de l'arbrat o per combatre la proliferació d'erugues processionàries.
Aposta per una poda de l'arbrat mínima
El regidor Ramiro Moldes ha començat la seva exposició indicant que s'ha iniciat la poda dels arbres al voltant del carrer de Balmes i que s'estendrà a la resta de la població. Ha indicat que l'equip de govern aposta per una poda mínima de l'arbrat: "Hem de deixar que creixin segons les seves necessitats i només actuem en aquelles situacions que les branques o arrels poden afectar l'enllumenat, les finestres dels veïns o posen en perill la integritat de les persones o vehicles, com és el cas de les branques trencades". "Hem de ser molt respectuosos amb el creixement natural de l'arbre i fer les podes estrictament necessàries; la poda a la ciutat no és necessària, ja que ens interessa que l'arbre reculli en les seves fulles la pols i els químics que corren per l'aire, volem que facin ombra, que protegeixin de la pluja...", ha afegit Rosa Moragas, tècnica de Medi Ambient. El regidor Ramiro Moldes ha fet una crida a tots aquells veïns que tinguin molèsties amb arbres que les facin saber a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà per a què s'hi facin les actuacions adients.

Increment d'incidències amb la processionària
Com cada any per aquestes dates, la Regidoria ha iniciat les tasques per controlar la plaga de l'eruga processionària. El tractament químic que es duu a terme és de molt baixa toxicitat, ja que es tracten de productes naturals. A més, també s'intervé manualment amb la retirada dels capolls o la col·locació d'uns embuts que retenen les erugues. El regidor Moldes i la tècnica de Medi Ambient han indicat que enguany la situació ha empitjorat respecte als darrers anys i hi ha un augment de presència d'aquesta plaga.

Aquest increment s'explica per diverses raons, com ara la calor dels darrers hiverns, que ha augmentat el nombre de postes de l'insecte. Però el regidor Ramiro Moldes ha advertit que hi ha "espais privats, en les quals no hi podem intervenir, on s'han creat nous focus de contaminació". Segons Rosa Moragas, "s'han requerit mesures de control als propietaris, però no sempre s'han atès aquestes necessitats i ara ens trobem nous focus de la plaga en zones que ja teníem controlades d'altres anys, com pot ser la zona de Pinetons, al carrer de Torrent Tortuguer o a Gassó Vargas". Malgrat tot, la tècnica de Medi Ambient ha explicat que la situació no és tan crítica com la succeïda l'any 2013.

Campanya de conscienciació per al civisme
A la roda de premsa, també s'ha destacat que durant les darreres setmanes s'han col·locat uns 90 cartells a parcs i jardins per conscienciar els ripolletencs que no embrutin la zona verda amb excrements de gos, amb brutícia, miccions o restes de 'botellón'. Aquestes plaques s'emmarquen en la campanya de conscienciació per al civisme als parcs. Als cartells d'advertència s'hi ha de sumar la tasca que duen a terme dos treballadors contractats temporalment a través del Patronat d'Ocupació (PMO) per tot aquest any. Aquestes dues persones treballen el cap de setmana, dissabte i diumenge, en les hores de major afluència de veïns als parcs. La seva tasca és la neteja de l'espai, però també fan una feina de conscienciació. Porten unes bosses que cedeixen als usuaris del parc en cas que tinguin escombraries i adverteixen de les sancions que poden patir en cas d'embrutar. D'aquesta manera, es vol incidir més en la pedagogia del civisme als parcs i zones verdes.

La Regidoria de Medi Ambient, Parcs i Jardins compta, a més, amb un reforç temporal de 6 mesos de sis treballadors, als quals se'ls fa formació específica. La seva presència permet endegar totes aquestes actuacions.

Taques d'arbustos
Durant la roda de premsa també es van explicar altres actuacions, com és la creació de taques o illes d'arbustos en certs espais de prat en els parcs. L'any passat es van adequar algunes taques al parc de Gaudí i al carrer de Pizarro. Enguany, s'han creat illes d'arbustos entorn del tanatori, i se'n faran més als parcs de Solidaritat i d'Oriol Martorell.

També s'han instal·lat jocs esportius en alguns parcs. Així doncs, s'ha habilitat una pista de volei a la zona dels pisos del Sindicat, al carrer de Magallanes, i també dues cistelles de bàsquet al parc 1r de maig. La pròxima actuació serà la instal·lació d'unes porteries de futbol sala també al parc 1r de maig. "Creiem en la necessitat d'utilitzar els espais verds per impulsar la preservació de la natura, però també amb un objectiu lúdic, per això fomentem la instal·lació de zones d'oci als nostres parcs", ha assenyalat el regidor Ramiro Moldes.

J.S.