Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El modernisme a Ripollet és el protagonista del Dia Internacional dels Museus d'enguany

Imatge 1.
Imatge 1
Aquest cap de setmana arriba una nova edició del Dia Internacional dels Museus. Ripollet s'hi adhereix un any més, amb tot un programa d'activitats que començaran divendres, 19 de maig. Enguany, la temàtica central d'aquesta celebració a la vila serà el modernisme a Ripollet, i la petjada que encara perviu en moltes de les seves construccions. Per aquesta raó, en el programa d'activitats d'aquest 2017 s'ha incorporat un itinerari pel poble per mostrar els senyals del modernisme en alguns edificis. En el recorregut El Ripollet modernista es podran veure façanes i edificis emblemàtics: una casa a la Pujada del General Prim, que conserva unes columnes amb rajoletes modernistes; el campanar de l'església; Cal Magí, la casa al davant del Teatre Auditori (pl. de l'11 de setembre) que té una façana plena d'elements modernistes; o Cal Teixell (actual Casal de Joves, que allotja les regidories de Joventut, Educació i Comunicació-Ripollet Ràdio) que encara conserva unes poques rajoles de l'època modernista a les escales del darrere, entre altres.
El regidor de Patrimoni i Memòria Històrica, David Fontanals, ha assenyalat que el CIP Molí d'en Rata "continua amb la seva tasca de recuperació de la figura del pintor Andreu Solà i, amb aquest objectiu, diumenge al migdia s'exposarà la seva paleta, una eina molt important i personal de Solà". Aquesta serà la Joia del Museu, la paleta de Solà, un objecte de més de 100 anys que la família ha donat al CIP per a que formi part del seu fons artístic. La paleta s'exposarà juntament amb tres medalles que Andreu Solà va aconseguir en sengles concursos pictòrics. "Els hereus d'Andreu Solà mantenen la seva intenció de col·laborar amb el CIP Molí d'en Rata, donant peces de la seva col·lecció familiar per a que les puguin veure els ripolletencs", ha indicat Elena Vilalta, tècnica municipal del departament de Patrimoni.

El programa d'activitats també inclou una visita a la fàbrica de mosaics Martí, a Manresa, que encara elabora rajoles hidràuliques. També hi haurà visites guiades i teatralitzades al Molí d'en Rata i a l'exposició Catifes de ciment, i dues jornades de portes obertes dels dos edificis de l'equipament. Divendres, 19 de maig, tindrà lloc l'especial Nit dels Museus, que comptarà amb la col·laboració de l'Associació d'Espectadors del Teatre del Mercat Vell i les Nits de Música, Amics del Teatre i la Societat Coral "El Vallès". La vetllada començarà amb una visita guiada a la mostra Catifes de ciment (19 h). A les 21.30 h, tindrà lloc les Nits de Música, amb la col·laboració d'Amics del Teatre. És el quart any consecutiu que l'Associació d'Espectadors i les Nits de Música col·laboren en les Nits dels Museus. "Estem encantats de col·laborar i aportarem la nostra visió de la influència del modernisme a la música; es podrà gaudir d'obres de Wagner, Albéniz, però també de Clavé, Granados i cançons populars de l'època", ha explicat Rafael López, coordinador de l'activitat. El punt final de la celebració el posarà la Societat Coral "El Vallès" amb la seva actuació (23 h). "Farem una mostra de cançons amb temàtica modernista o que coincideixen cronològicament amb aquella època; enguany actuarà la Coral Tradicional, ja que per qüestions d'agenda no podia cantar Veus del Vallès", ha explicat Jordi Giménez, director de les corals de l'entitat.

Un programa d'activitats que aplega diversitat d'actes i que, segons el regidor David Fontanals, respon a tres línies que defineixen l'objectiu del CIP Molí d'en Rata. Per una banda, el vessant artístic que suposa la recuperació de l'obra i la figura d'Andreu Solà, amb l'exposició de la seva paleta. Per altra banda, el vessant de seguir potenciant el patrimoni local amb les jornades de portes obertes al Molí d'en Rata i les visites teatralitzades. I, per últim, el vessant de recuperar la memòria històrica, amb aquesta mirada cap als vestigis que queden del modernisme a Ripollet, amb l'itinerari per la vila i les visites a l'exposició Catifes de ciment.

A la foto principal: d'esquerra a dreta, Jordi Giménez, director de les corals de la Societat Coral "El Vallès"; Elena Vilalta, tecnica municipal; David Fontanals, regidor de Patrimoni i Memòria Històrica; i Rafael López, coordinador de les Nits de Música.

J.S.