Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La participació ciutadana i la voluntat política, indispensables en la gestió pública de l'aigua

Imatge 1.
Imatge 1
Garantir l'accés universal a l'aigua passa, sovint, per una qüestió de voluntat política. Tot i que un bon servei de gestió pública de l'aigua també requereix, de forma indispensable, de participació ciutadana i transparència. Aquestes són dues de les principals conclusions a les que es va arribar dimarts, 10 d'octubre, durant la xerrada 'Som aigua: drets humans i béns comuns'. L'acte, que va tenir lloc al Casal d'Avis, va comptar amb la intervenció de Xavi Pallarés, de l'Aliança contra la Pobresa Energètica i de Lluc Canals, de l'Associació Catalana d'Enginyeria Sense Fronteres.



A la xerrada, presentada per Oriol Francesch d'ENTORNa3 projectes socioambientals i conduïda per la periodista Reme Herrera a mode d'entrevista, es van tractar temes com ara la pobresa energètica i la llei 24/2015, l'actuació abusiva de les grans companyies privades, el paper de l'administració o les dificultats per incorporar a la legislació europea el Dret Humà a l'Aigua i al Sanejament.

Segons Lluc Canals, de l'Associació Catalana d'Enginyeria Sense Fronteres, el model que garanteix l'accés universal a l'aigua és "una servei de gestió pública, però sempre amb participació ciutadana". Canals també assegurava que "a Catalunya anem al revés del món", ja que el 90% dels serveis d'aigua a nivell mundial són públics, mentre que aquí s'ha tendit a la privatització i va fer una valoració molt positiva del camí que s'ha iniciat a Ripollet. Des de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, Xavi Pallarés va recordar que a Catalunya encara hi ha un 20% de la població en situació de vulnerabilitat, tot i destacar els avenços realitzats des de l'entrada en vigor de la ILP de pobresa energètica. Pallarés també va reivindicar que l'aigua no es tracti com una mercaderia, així com la transparència en la seva gestió.

Aquesta xerrada ha estat la primera de les activitats del cicle 'Els dimarts de l'aigua', que forma part del procés participatiu previ a la redacció del nou Reglament. També hi ha previstes rutes veïnals i una sessió de conclusió i retorn de les aportacions. Qui vulgui llegir la proposta de reglament o fer aportacions, pot fer-ho al web participa.ripollet.cat/aiguapublica
La xerrada es pot veure en breu al canal de Youtube Ripollet TV.