Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

'Els dimarts de l'aigua' presenten el model de gestió pública de l'aigua a Terrassa

Imatge 1.
Imatge 1
Aquest dimarts, l'escola Anselm Clavé ha acollit l'última sessió d'Els dimarts de l'aigua, el procés participatiu previ a la redacció del nou Reglament de l'Aigua. Sota el títol "Participem en la gestió de l'aigua", la xerrada ha servit per donar a conèixer el procés de municipalització de la gestió del servei de l'aigua a Terrassa, amb intervencions d'integrants de l'Observatori Ciutadà Municipal i la Taula de l'Aigua de Terrassa.



El ple municipal de Terrassa va aprovar el mes passat, amb 20 vots a favor d'un total de 27, la municipalització del servei que, actualment, era gestionat de forma privada per Mina. Aquesta representa la primera gran municipalització a Catalunya, ja que Terrassa és el quart municipi català pel que fa a població. En la seva intervenció, Emili Díaz, integrant de la Taula de l'Aigua de Terrassa, ha destacat la implicació de les entitats i ciutadania en el procés. Com a exemple, ha utilitzat la creació del Parlament Ciutadà de Terrassa, un fòrum de debat públic constituït per unes 120 persones, on la gestió de l'aigua ha centrat la major part de sessions. "Un cop engrescada la ciutadania, cal mirar com poden ajudar les entitats en el tema de l'aigua", comenta Díaz. Santi Aragonés, un altre dels integrants de la Taula de l'Aigua, afirmava que "no necessitem ser milers de persones per influir en el comportament de les institucions, sinó ser una ciutadania activa" i ha parlat de la necessitat "que es reconegui la capacitat de la ciutadania d'aportar al punt polític".

Xavi López, membre de l'Observatori Ciutadà Municipal, ha dedicat la seva intervenció a la fiscalitat, a la importància de comptar amb interventors independents per portar a terme el control de les gestions. D'altra banda, ha remarcat la necessitat d'eliminar la tarifa de l'aigua i incorporar les taxes en el model de gestió públic, ja que, d'aquesta manera, les partides i inversions estarien dins el pressupost municipal i garantirien la transparència i el control de la ciutadania.

Un cop acabada la taula rodona, s'ha proposat una dinàmica de treball als assistents. Organitzats en dos grups, han tingut oportunitat de resoldre dubtes amb els representants terrassencs i treballar en propostes i idees per a la gestió pública de l'aigua a Ripollet.

S.R.