A Ripollet, aquest 2020, 'Obrim l'estiu'
L'Ajuntament ha presentat el projecte 'Obrim l'estiu', que a més d'incloure les propostes sorgides de la Comissió de lleure i esportiva del Consell Escolar Municipal per a l'estiu 2020, també inclou un ventall d'activitats culturals, socials i esportives entre els mesos de juliol i setembre. Un programa per reparar la vida social i emocional de Ripollet.
Fruit del treball i la reflexió a la Taula del Pla de Xoc, entorn la necessitat de recuperar i reparar la vida social i emocional de tots els veïns i veïnes de Ripollet i de tenir cura els uns dels altres, l'Ajuntament aposta per "obrir l'estiu", en la línia de donar resposta a les diferents necessitats dels veïns i veïnes de Ripollet, ajudant a recuperar-se de les conseqüències de gairebé tres mesos de confinament. És per això que es vol donar vida als espais i carrers, adaptant-los als nous usos socials i a les noves necessitats de seguretat i protecció, mentre avancem a un escenari de "nova normalitat".
L'Ajuntament porta obrint Ripollet des de l'inici de la desescalada, veient com aquesta crisi sanitària ha paralitzat el sistema. Tal com ha explicat avui en roda de premsa la regidora d'Esports, Andrea Guijarro, "des del 14 de març ens hem hagut d'adaptar a una nova forma de vida, on s'ha fet visible el valor de les feines més precaritzades que, alhora, són feines feminitzades. Però també hem vist com, en situacions límit, hi ha persones i grups que reaccionen augmentant la seva cohesió, com una forma de defensa davant el patiment i la desestructuració social. Moltes vegades la gent treu recursos insospitables o es replanteja la seva existència de cara a un nou horitzó, més realista, més humà". En aquest avançament cap a un escenari de "nova normalitat", l'Ajuntament no oblida l'aïllament social patit per la ciutadania i que ha intentat suplantar amb les oportunitats de les noves tecnologies, tot i ser conscients que hi ha persones que s'han quedat enrere.
Segons sembla, a mitjans d'aquesta setmana podríem passar a la fase 3 i, a partir del dia 22 de juny, un cop finalitzat l'estat d'alarma, entrar en l'anomenada "nova normalitat". Per això, com ha explicat Guijarro, "ara ens toca deixar la por de banda i, des de la responsabilitat i la prudència, tornar a recuperar la vida, la cultura, l'esport, els barris i en definitiva, la vida en comunitat". Entenent que tant l'impacte d'aquesta crisi com les necessitats que ha generat són diferents segons el grup d'edat, el gènere, la situació social o les experiències viscudes, l'Ajuntament planteja accions que tinguin en compte les necessitats de tots els col·lectius, reactivant el teixit social i comunitari i intentant ser flexibles per respondre a l'enriquidora diversitat de la nostra ciutat i sempre dotant-nos de les mesures sanitàries adients per tal de garantir el correcte desenvolupament de cada actuació.
"Obrim l'estiu" oferirà durant els pròxims mesos un seguit d'experiències encaminades a fer un acompanyament en la recuperació física i emocional a tota la població però, sobretot, d'aquelles persones i famílies que la crisi sanitària ha posat en risc i en un estat de vulnerabilitat. Des d'una mirada de proximitat, es vol dotar d'espais segurs perquè aquesta recuperació es faci en espais inclusius i d'acompanyament. També es descentralitzan les propostes per a gent gran, per a infància, adolescència, joventut i famílies, i es crearan sinergies amb les entitats, els col·lectius i les associacions de Ripollet.
Andrea Guijarro ha finalitzat la seva intervenció presentant la imatge que il·lustra la campanya, acolorida i vital, i que simbolitza com les persones, ara transformades en punts de color, tornen al contacte, no físic sinó social, malgrat l'estricta normativa. Aquest "Obrim" no és només una obertura d'espais físics i d'equipaments, com ha explicat la regidora d'Esports, sinó que "és sobretot una obertura de totes les persones que viuen a Ripollet a uns valors de solidaritat, ajuda i responsabilitat social, valors que ja estan al nostre adn i així ha quedat palès en aquest temps tan durs".
Un programa reparador més que conciliador
El regidor de Cultura, Oriol Mor, ha explicat, per la seva banda, que durant les darreres setmanes han treballat conjuntament amb les entitats dins la comissió de desenvolupament comunitari de la Taula de Xoc, per a planificar aquest programa reparador d'estiu que té intenció de començar tot just després de la setmana de Sant Joan, coincidint amb la finalització de l'estat d'alarma. En aquest marc, el primer projecte que s'engegarà són les propostes de casals d'estiu treballades a la Comissió de lleure i esportiva del Consell Escolar Municipal. La Comissió ha treballat, des del primer moment, en adaptar a la nova situació el model conegut fins ara, basat en les entitats locals de lleure i esportives i en el casal municipal d'esports. Les normatives excepcionals per les actuals circumstàncies han obligat a replantejar-nos el desenvolupament ordinari dels casals d'estiu.
L'Ajuntament, com cada any, ha posat a disposició de les entitats les infraestructures, sostenir costos de neteja i suministraments i suport econòmic a través de subvenció. Tot i això, la crisi sanitària i les noves mesures de seguretat han fet que moltes entitats veiessin impossible la posada en marxa dels seus casals i, aquelles que han decidit tirar-los endavant, han hagut d'adaptar-se a la a una nova i complexa situació. En aquest sentit, enguany les propostes d'aquest estiu són de menys places, però igualment enriquidores, amb un aforament màxim de 80 places per activitat, per tal de garantir les mesures d'higiene, seguretat i convivència. Aquesta limitació d'oferta de places ha portat a la comissió a replantejar-se l'aplicació de criteris, modificar-los per facilitar que les entitats puguin reparar i recuperar pedagògicament el temps de confinament amb els infants i joves amb qui habitualment treballen. L'objectiu és pedagògic i emocional, per tal de compensar física i emocionalment el buit que va suposar deixar de banda durant gairebé 3 mesos les activitats de lleure i esportives.
Les entitats que han decidit tirar endavant els seus casals són:
- Esplai l'Estel: 80 places, a l'escola Enric Tatché.
- Esplai La Gresca: 80 places a l'Escola Escursell + 30 per a joves Lluís Companys.
-Club Basquet Sant Gabriel: 80 places a l'Institut Can Mas, principalment per socis que hagin fet activitat anual.
- Futbol Sala Ripollet: 80 places a l'Escola Ginesta.
- Club Tenis Ripollet: 80 places entre el Poliesportiu i Sandacos.
Algunes d'aquestes entitats ja han començat les inscripcions, tenint en compte els seus usuaris habituals. Els casals començaran el 29 de juny.
Pel que fa a la proposta d'Esports, també afectada per l'adaptació a les noves mesures de prevenció i de seguretat, el plantejament de l'escola esportiva d'aquest any se centra en poder oferir activitats reparadores a la infància que més ha patit l'impacte de la crisi sanitària. Per totes aquestes famílies que requereixen d'un suport pels seus fills i filles, Drets Socials realitzarà l'atenció, informació, valoració social a nivell emocional i econòmica d'ajuts i derivació si s'escau, amb criteris objectius i pedagògics adequats. Així, amb el suport de l'àmbit de Drets Socials, es realitzarà un casal a mida per aquelles famílies que la seva situació de vulnerabilitat social les facin més prioritàries que mai.
Tant la proposta municipal d'Esports com les altres de les entitats comptaran amb el suport tècnic de la Comissió de lleure i esport i també de dos educadors que acompanyin en la tasca de reparació emocional dels infants.
'Obrim l'estiu' fins al setembre
Segons ha anunciat el regidor de Cultura, la setmana del 29 de juny es presentaran altres propostes educatives i per a joves, com ara el circ social a l'estiu amb l'obertura dels patis, gestionat per Joventut. La programació d'activitats de juliol a setembre s'està treballant amb les entitats, seguint els eixos de cultura, esports i joves. Es realitzarà a espais a l'aire lliure, amb les mesures de seguretat i aforament recomanades. Inclourà propostes com la Japan week, espectacles al carrer i exhibicions d'entitats, cinefòrums, concerts musicals o exhibicions de dansa I teatre, foment de la lectura, activitats de patrimoni i dinàmiques esportives, amb activitats també per a gent gran.