Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Comencen les accions de control de la pandèmia a Ripollet amb les PCR porta a porta

Imatge 1.
Imatge 1
Tal com es va anunciar ahir, el Servei Català de la Salut ha iniciat avui dimecres un dispositiu de contenció de la transmissió comunitària de la COVID-19, centrat especialment als barris de Can Tiana i Pont Vell. Aquest mateix matí s'han iniciat les proves PCR, que es realitzaran a domicili als blocs on s'ha detectat una incidència major del coronavirus SARS-CoV-2 i, a partir de demà, en una carpa del SEM que quedarà instal·lada al parc de Maria Regordosa. L'objectiu és aturar els contagis a Ripollet donada la particularitat que, malgrat tenir un índex molt elevat d'infectats, aquests es troben concentrats en una zona determinada del barri. L'objectiu de la carpa, a més, serà buscar casos asimptomàtics que puguin estar transmetent la malaltia als seus contactes sense saber-ho, per això és molt important que hi vagin tots aquells veïns del barri que no presentin cap símptoma ni hagin tingut contacte estret amb persones que n'hagin presentat o hagin estat positius. Les persones amb símptomes cal que truquin al seu CAP o CUAP de referència o al 061, i rebran instruccions de com fer-se la prova.

Tal com han explicat en roda de premsa Núria Serra, directora executiva del Sector Sanitari Vallès Occidental Est del Servei Català de la Salut; Núria Prat, directora d'Atenció Primària de la Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut, i Matilde Jiménez, directora de l'Equip d'Atenció Primària La Farigola, a Ripollet es seguirà la doble estratègia del porta a porta combinat amb la carpa dirigida als habitants del barri, de manera proactiva. Tal com ha explicat Núria Serra, "la incidència havia pujat, ara sembla que es conté, però cal fer una cerca dels casos positius asimptomàtics" i així evitar que puguin fer vida social i transmetre el virus. El dispositiu està pensat especialment per a la gent jove, "d'entre 15 i 45 anys", que té "molta activitat social, especialment quan no presenten símptomes o els tenen molt lleus". Serra ha volgut tranquil·litzar afirmant que "no estem molt malament de números, però cal buscar la proactivitat per evitar haver de prendre mesures més rigoroses de confinament total".

Núria Prat ha remarcat que l'actuació a Ripollet tindrà la particularitat de què els casos estan molt geolocalitzat, el que anima a Salut a "fer la proposta d'anar a edificis on s'han detectat un cert nombre de casos per fer un cribatge comunitari", a més de "la instal·lació d'una àrea de salut mòbil" com a novetat. Prat ha remarcat la importància de què a la carpa s'hi vagin a fer les proves persones que no pateixen símptomes, i en el cas de patir-ne, per lleus que siguin, cal demanar cita al CAP o al 061.

Segons Prat, aquests casos "són els que acaben fent transmissió de la malaltia", per tant cal detectar-los a temps i aïllar-los. La directora d'Atenció Primària de Metropolitana Nord ha volgut, també, fer un reconeixement als treballadors de tots els CAP així com a l'Ajuntament per la seva col·laboració, així com tots els laboratoris de la zona que col·laboraran per tal de poder analitzar les proves PCR amb el menor temps possible. La intenció és tenir els resultats de les anàlisis en unes 24 hores, i al cap de 48 hores haver contactat amb tots i cadascun dels veïns per donar-los el resultat i explicar-los les mesures de prevenció i seguretat que s'han d'aplicar en cada cas. És molt important que tots els casos, especialment els positius, segueixin les recomanacions i indicacions de Salut per evitar contagis, l'objectiu principal d'aquesta actuació "quirúrgica, molt centrada a una zona concreta fruit de l'estudi epidemiològic" que ha descobert la geolocalització específica dels casos ripolletencs. Núria Prat ha destacat la tasca de l'Ajuntament i els agents cívics per tal d'informar els principals blocs afectats i ajudar en la gestió de la situació.

Matilde Jiménez, directora de l'Equip d'Atenció Primària La Farigola, ha explicat que el dispositiu que fa els tests porta a porta està format tant per tècnics i infermers com per personal d'atenció domiciliària, per la gent gran que viu als blocs afectats. "En el moment que fem el domicili, avisem perquè vinguin al CAP a fer-se les PCR", ha apuntat la metgessa. Ha explicat també que els blocs on s'anirà a fer el porta a porta es podran ampliar, en funció dels resultats de l'estudi a asimptomàtics que es faci a la carpa, si es veu que en un mateix bloc hi ha diversos casos. Estan previstes unes 300 PCR fetes porta a porta, més unes 500 per dia a la carpa del parc Maria Regordosa.

JPL