Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ripollet s'adhereix a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Imatge 1.
Imatge 1
En el marc de l'Any SumemVerd, l'Ajuntament oferirà el webinar 'A l'empresa, residus 0!', una aposta per incidir en la reducció de residus en els processos de producció i distribució de les empreses dels PAEs.

L'Ajuntament de Ripollet, dins la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, participarà en la Setmana Europea de la Reducció de Residus, que se celebra del 21 al 29 de novembre de 2020. Els objectius de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus són, entre d'altres, donar a conèixer estratègies i exemples concrets de reducció de residus, fomentar accions sostenibles per reduir els residus i fer canviar el comportament quotidià dels europeus, tant en el consum com en la producció. En aquest sentit, des de l'Àmbit de Desenvolupament Econòmic de l'Ajuntament, fa dos anys que es treballa amb les empreses industrials locals formes de producció i distribució més sostenibles.

Dins la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, s'han plantejat diferents accions comunicatives de sensibilització, a través de les xarxes socials, i un webinar, el pròxim 26 de novembre, sota el títol 'A l'empresa, residus 0!'. A la sessió, impartida pel Gremi de Recuperació de Residus de Catalunya, es tractaran temes com ara els fluxos dels residus, els processos de gestió o la normativa aplicable, tenint en compte que es preveuen canvis en la legislació europea i un enduriment de les mesures en matèria de residus, que afectarà a les empreses industrials, entre d'altres. Aquesta conferència online forma part del projecte 'Suport a la indústria local' de la Diputació de Barcelona, que l'Ajuntament de Ripollet executa en conveni amb Montcada i Reixac, per això es dirigeix, especialment, a empreses de polígons d'ambdues poblacions.

Sostenibilitat Industrial
Aquesta tasca de conscienciació ambiental i sostenibilitat a les empreses es va iniciar l'any 2018, quan amb el suport de la Diputació de Barcelona, es va realitzar una formació sobre economia circular adreçada a les empreses dels polígons industrials. Aquest mateix any, en aquest cas amb el suport del Consell Comarcal del Vallès Occidental, 4 empreses de Ripollet van rebre un servei de consultoria tècnica especialitzada entorn la sostenibilitat, amb un enfocament sobre la simbiosi industrial. L'any passat, seguint aquesta línia de treball, i davant la normativa europea dels plàstics d'un sol ús en l'horitzó 2030, es va decidir encarregar un estudi sobre embalatge a la indústria agroalimentària local, obtenint una diagnosi i un pla d'acció per reduir els plàstics d'un sol ús i impulsar la transició cap a un envasat més circular. Actualment, 7 empreses d'aquest sector estan rebent assessorament per tal d'elaborar un pla d'actuació amb accions de sostenibilitat ambiental.
A més, el 2019, l'Ajuntament de Ripollet va sol·licitar a l'AMB un estudi estratègic d'Economia Circular a la indústria local, que ha elaborat l'Institut Cerdà, els resultats del qual s'esperen rebre en els pròxims dies.

D'altra banda, en el marc de l'any SumemVerd, també estava previst realitzar enguany un projecte entorn el Residu Zero a les escoles, que havien de rebre suport tècnic per a la realització de plans de sostenibilitat a cada centre. Aquest projecte, però, es va haver d'ajornar per la COVID-19 i encara no té data de reinici.

NdP