Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

27 de maig - Eleccions Municipals - Participació a les 20 hores: 46,13 %

La participació registrada, a les vuit del vespre, va ser de 12.119 persones, el 46,13% de l'electorat, 9,26 punts menys que fa 4 anys. La jornada electoral es desenvolupava amb normalitat. Novament, es van tornar a habilitar 8 col·legis i 38 taules. L'organització dels comicis ha comptat amb prop de 150 persones, entre 38 presidents, 76 vocals i una trentena de persones de l'Administració. A tot això, cal sumar desenes d'interventors i el suport especial de la Policia Local i els Mossos, que també han vetllat pel bon funcionament de la jornada.

La web municipal ripollet.cat ah ofert l'escrutini en línia i les emissions de Ripollet Ràdio a través de la xarxa. Ambdós mitjans han fet un seguiment especial de la jornada electoral, que ha culminat amb el programa especial ‘La Nit de les Eleccions'.

Cobertura informativa
ripollet.cat i Ripollet Ràdio han realitzat aquestes eleccions una àmplia cobertura informativa sobre les eleccions municipals. Al llarg de les darreres setmanes s'han publicat unes 80 notícies relacionades amb els comicis i la campanya. A més, es va retransmetre el debat organitzat per la Revista de Ripollet i s'han emès els espais de propaganda que els partits han enregistrat a la mateixa emissora i les entrevistes en profunditat ‘Coneguem els candidats'. Com a dada curiosa, els alcaldables han participat en una porra. Tot aquest material es pot descarregar de la web municipal. Durant la jornada electoral s'han seguit les incidències i participació a través de butlletins informatius i notícies a la web. A partir de les 8 del vespre, la ràdio ha realitzat l'especial informatiu La Nit de les Eleccions, en connexió amb les seus dels partits. A mateix temps, la web ha ofert l'escrutini en viu, amb la novetat que s'ha pogut consultar la informació de manera gràfica i detallada per col·legis i taules.

Vuitens comicis locals
Aquests són els vuitens comicis locals i, en aquesta ocasió, s'ha comptat amb un total de vuit llistes, tres més que les passades eleccions. Repetien PSC, CpR, PP, CiU i ICV. Com a tònica general, s'han tornat a presentar els mateixos alcaldables, però amb unes llistes renovades i rejovenides. A més, cal destacar la novetat de la incorporació de les candidatures dels partits ERC i EU-IU, que han optat per anar en solitari, després de la seva sortida del CpR. Finalment, ha aparegut una nova força, de recent creació, Ciutadans.
Ripollet ha estat governat aquest darrer mandat pel tripartit, format per PSC, ICV i CiU, amb el socialista Juan Parralejo d'alcalde, en el marc del pacte del Pla d'Actuació Municipal. Les passades eleccions va participar el 55,4% de l'electorat.

Evolució de la participació
Les passades eleccions municipal van votar 14.188 electors, un 55,4% del cens. Al llarg dels 30 anys de democràcia, la participació ha estat oscil·lant, registrant els rècords d'assistència a les urnes els anys 1979 i 1987. En dues ocasions l'abstenció ha guanyat a la participació, els anys 1991 i 1999. Hores d'ara, les forces polítiques s'esmercen en fomentar el vot i en fer arribar el seu missatge als nous habitants de Ripollet, ja que el padró municipal s'ha renovat en prop de 10.000 persones en els darrers 5 anys.

Perfil de l'elector
Un de cada quatre ripolletencs en edat de votar té entre 35 i 45 anys. Un altre tret característic és el predomini del nivell educatiu bàsic en més del 50% dels electors i que el número de nascuts fora de Catalunya és del 40%. De cara a possibles anàlisis sobre el comportament del vot, també cal tenir en compte que en, aquests comicis, són cridats per primera vegada a les urnes un total de 1.322 nois i noies.
El número d'electors es manté bastant estable respecte a les darreres eleccions locals, ja que el creixement vegetatiu ha estat de 688 persones.
Per edats, el grup majoritari correspon al de 35 a 65 anys, amb 12.623 persones, i dins d'aquest, la meitat té entre 35 i 45 anys.
Quant a formació, 13.606 tenen estudis primaris i d'aquests, 3.884 inacabats. Altres 10.117 han cursat batxillerat o formació professional i prop de 2.000 disposen de titulació superior. Segons el padró municipal, unes 600 persones declaren no saber llegir ni escriure.
Quant a procedència, 15.664 han nascut a Catalunya i 10.021 procedeixen d'altres punts d'Espanya. Per províncies, els orígens principals són 1.358 nascuts a Granada, 1.223 a Córdoba, 979 a Badajoz, 939 a Sevilla, 677 a Jaén, 461 a Cádiz, 458 a Al-mería, 451 a Cáceres, 424 a Málaga, 311 a Ciudad Real, 212 a Murcia, 156 a Madrid, 169 a Huelva, 139 a León, 127 a Huesca i també a Albacete i 118 a Orense.
El pes del l'elector nascut a l'estranger continua sent baix i representa el 2,25%. Dels 592 nacionalitzats, 80 són nascuts a França, 77 a Marroc, 47 a Alemanya, 45 a Argentina, 45 a Perú i 33 a Venezuela.

Els joves
Aquestes eleccions votaran per primera vegada a unes municipals un total de 1332 nois i noies, corresponents als nascuts a partir entre 1986 i 1990. Aquest grup es caracteritza per haver nascut i educat pràcticament en la seva totalitat a Catalunya. Quant a formació, presenta un perfil educatiu més baix que la mitjana d'adults, ja que, segons el padró, un 40% no ha acabat els seus estudis de primària.