Aprovat el Pla Educatiu d’Entorn de Ripollet per al curs 2024-2025
Des de la Comissió del PEE s’ha apostat aquest curs per impulsar el projecte de cultural popular; reforçar les accions dirigides a joves de 16 a 18 anys i a la lluita contra l’absentisme escolar, a més de continuar amb projectes com ara el Racó de la primera infància, les mentories o la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna.
El passat 20 de novembre es va celebrar la comissió institucional representativa del Pla Educatiu d'Entorn, on es va aprovar el pla anual d’actuacions per al curs 2024-2025. Aquest òrgan, presidit pel regidor d’Educació, està format per representats dels centres educatius, les famílies, les entitats de lleure, l’administració local i els serveis educatius de la Generalitat (Inspecció, Centre de Recursos Pedagògics-CRP, Assessor de llengua, interculturalitat i cohesió social-ALIC i Equip d'Assessorament i orientació Psicopedagògica-EAP). Enguany, s’ha donat continuïtat als serveis i activitats ja engegades en cursos anteriors, entre d’altres, la comissió d’absentisme i el grup de treball de 16-18 anys, en el marc del Servei d’Orientació d’Àmbit Comunitari (SOAC) i com a novetat, s’ha impulsat el projecte de cultura popular als centres educatius, un projecte coparticipat amb la regidoria de Cultura i les entitats de cultura popular de la nostra ciutat.
Treball en xarxa
El Pla Educatiu d’Entorn (PEE) és un projecte de treball en xarxa on totes les persones i agents educatius participen amb un objectiu comú, que és el de millorar les condicions educatives d’infants i joves, de manera transversal i coordinada, posant al seu abast recursos educatius i socials que donin resposta a les seves necessitats. Aquest projecte està impulsat pel Departament d’Educació de la Generalitat i cogestionat amb l’Ajuntament de Ripollet, a través de la Regidoria d’Educació. Com ha volgut destacar el regidor d’Educació, Óscar López, “el Pla Educatiu d’Entorn suposa una oportunitat pel que fa a la col·laboració entre Ajuntament i Generalitat, que permet oferir activitats a tots els infants i joves de 0 a 20 anys, fora de l’horari lectiu i ajudar a reduir desigualtats amb propostes tant educatives, com culturals i esportives”. El regidor també ha destacat que enguany s’ha volgut reforçar el treball amb joves de 16 a 18 anys i la reducció de l’absentisme escolar, en coordinació amb les direccions dels diferents centres educatius de Ripollet, així com la promoció de la cultura popular entre infants i joves.
El pla anual aprovat compta amb diferents propostes i accions adreçades a infants, joves i famílies plantejades des de les comissions impulsores (educació 360º, lingüística, esports i servei comunitari) i des del propi cos tècnic del PEE de Ripollet. Algunes d’aquestes propostes s’adrecen a famílies amb infants de 0 a 3 anys, a través del Racó de la primera infància. També s’ofereix suport a la preinscripció des de l’Oficina Municipal d’Escolarització i espais per compartir aprenentatges i dubtes que tenen les mares i els pares en relació a l’educació de les seves filles i fills accions per a infants i joves. El PEE també ofereix activitats de suport educatiu, de lleure i esportives fora de l’horari lectiu, i projectes que es treballen directament amb els centres educatius, com el vòlei amb perspectiva de gènere, el ball de bastons per a infants i joves o el surfskate inclusiu, que va tenir lloc el passat dissabte, 23 de novembre, amb una gran participació.
Per tal de donar suport a la tasca educativa, amb l’objectiu de millorar les trajectòries educatives i l’ús del català, es realitzen tallers d’acompanyament educatiu i lingüístics, fora de l’horari escolar i de manera gratuïta, que actualment acullen uns 120 infants i joves del municipi, en coordinació amb les escoles i instituts.
Impuls al servei d’orientació d’àmbit comunitari (SOAC)
Aquest curs 2024-2025, la orientadora comunitària del PEE treballa amb diferents grups i agents educatius i socials del territori amb l’objectiu de millorar les expectatives d’èxit educatiu d’aquells joves que un cop acabada l’etapa obligatòria no s’han graduat o es troben en risc d’abandonament escolar. Igualment, atén a les famílies nouvingudes a Ripollet i que sol·liciten plaça escolar, des d’una perspectiva inclusiva i tenint en compte la segregació escolar.
Podeu consultar més informació al següent enllaç.
Redacció Ripollet.cat - NdP.