Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Comença la fase de preimplantació de la recollida selectiva de residus porta a porta

L'Ajuntament de Ripollet iniciarà aquesta setmana una sèrie de reunions sectorials, amb agents econòmics, socials i veïnals, per explicar com serà el nou sistema de recollida selectiva de residus, que s'implantarà abans de l'estiu.

L'Ajuntament de Ripollet posarà en marxa aquesta setmana una sèrie de reunions amb diferents agents econòmics i socials, així com amb veïns i veïnes, per tal d'aclarir en què consistirà el nou model de recollida selectiva de residus a Ripollet. La primera reunió tindrà lloc aquest dijous, 17 de febrer, a les 18 hores, al Centre Cultural, sota el nom "Les entitats aporten". Negocis de restauració, comerços i centres educatius seran altres convocats a les reunions que tindran lloc més endavant, i que finalitzaran amb la sessió "Els veïns i les veïnes aporten".

Aquest és el primer pas de la campanya de preimplantació del porta a porta a Ripollet. Posteriorment, es preveu fer unes 1.200 visites a totes les activitats econòmiques que no estiguin en polígons, centres educatius i equipaments municipals, amb l'objectiu d'estudiar el tipus de residus que generen i, en funció d'això, lliurar-los el material necessari. També es contactarà amb totes les persones propietàries a edificis de més de set habitatges, per estudiar i definir alguns aspectes com on han de deixar els residus que es recullin porta a porta.

Reunions i entrega de material al veïnat

Finalitzada aquesta fase de preimplantació, entre els mesos d'abril i juny, es realitzaran reunions amb tots els veïns i veïnes de Ripollet per explicar amb detall com funciona el servei i lliurar-los el material necessari per dur-lo a terme: els cubells, les bosses, les targetes pels contenidors intel·ligents i un imant amb el calendari. També es comptarà amb una pàgina web, allotjada a ripollet.cat, i un servei d'atenció telefònica per resoldre dubtes i problemes.

En general, el sistema consistirà en la recollida porta a porta, seguint un calendari, de les fraccions de paper i cartró, envasos i rebuig, mentre que el vidre, l'orgànica i el rebuig sanitari es podrà dipositar a un contenidor amb control d'accés. El sistema serà igual a tots els barris de Ripollet excepte a Tiana-Pont Vell, on s'instal·laran contenidors intel·ligents, amb control d'accés, per a totes les fraccions. Quant a la recollida comercial, s'aplicarà el porta a porta a tot el municipi.

Necessitat de canvi

Les ciutats són les responsables de prop del 70% de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle a escala mundial i és urgent que la reducció d'aquestes emissions s'abordi des de tots els sectors, inclòs el dels residus. El desplegament d'aquests sistemes individualitzats de recollida de residus domèstics i comercials a Ripollet té com a objectiu "reduir la necessitat d'incineració, d'abocadors i de macroplantes com l'Ecoparc i, per tant, avançar en la lluita contra el canvi climàtic", explica la regidora de Serveis Municipals, Pilar Castillejo. A banda dels avantatges mediambientals, "també té avantatges importants per a cadascun de nosaltres", afegeix la regidora, tot assegurant que "deixarem enrere els desbordaments i males olors que ens trobem molt sovint al voltant dels contenidors i també desapareixeran els punts d'abocament incontrolats de mobles i trastos vells". Així, amb el porta a porta es vol aconseguir uns carrers més nets, guanyar espai i eliminar elements de la via pública.

Aquest nou sistema també evitarà la pujada de la taxa d'escombraries. L'Agència de Residus penalitza amb un cànon cada tona de residus que es porta a l'abocador i l'apuja cada any. A més, per cada tona de residus que es recull selectivament i separant bé les diverses fraccions, es reben uns ingressos que permeten compensar els costos de recollida. Si es mantingués el sistema de recollida amb contenidor, amb les tones que actualment es porten a l'abocador, la taxa hauria d'anar pujant per poder compensar l'increment del cànon.

Els residus deixen de ser anònims

Amb el lliurament dels residus de forma individualitzada i personalitzada, a través de contenidors intel·ligents, es podrà identificar qui n'és el generador. Això permetrà aplicar bonificacions a la taxa a aquelles persones que participin correctament i aplicar mesures de control a aquells que no ho facin, avançant cap a una fiscalitat més justa. A més, el servei comptarà amb un sistema de seguiment permanent, amb informadors ambientals que assessoraran les persones usuàries.

Des del consistori s'assegura que és indispensable comptar amb el compromís i la col·laboració de la ciutadania i els agents comercials per tal d'aconseguir millorar el percentatge de reciclatge dels residus urbans, ja que a hores d'ara s'està incomplint l'objectiu de la Unió Europea d'assolir un 50% de reciclatge l'any 2020 i Ripollet es troba lluny del 55% proposat pel 2025 i del 60% per al 2030. Per a l'Ajuntament, aquest compromís implica també un canvi d'hàbits per continuar sumant verd a Ripollet.

NdP