Es constitueix la Comissió de Nomenclàtor en la seva primera reunió
El passat 19 d'octubre es va dur a terme la primera reunió de la Comissió del Nomenclàtor, en la qual va quedar constituïda.
En aquesta primera trobada telemàtica es va explicar, entre altres aspectes, el règim de reunions de la Comissió i el sistema per tal de presentar propostes de denominació o modificació dels noms dels carrers, espais d'interès, equipaments municipals i altres. A la sessió, on es van presentar els membres de la Comissió tècnica, els representants d'entitats i formacions polítiques ja van plantejar algunes demandes.
El president de la Comissió, el regidor Sergio Linares, va avançar, per la seva banda, que s'està treballant en la licitació d'un estudi del nomenclàtor actual, que permetrà fer una valoració de les propostes de canvi. Quant a la ciutadania i les entitats, aquestes podran fer arribar les seves propostes mitjançant una instància o bé a través d'algun dels membres de la Comissió.
Aquesta Comissió s'ha creat a partir de l'aprovació al Ple Municipal, l'any 2018, d'una moció presentada per ERC a proposta de les JERC, per a la feminització i la recuperació de la dignitat del nomenclàtor municipal. El Ple del 24 de setembre de 2020 va aprovar el Reglament Municipal de Nomenclàtor de Ripollet.
En aquesta primera reunió, els representants d'entitats culturals i esportives van sol·licitar que es treballés de forma àgil i ràpida, per tal de poder veure resultats al més aviat possible. Des del PSC es va sol·licitar que es tingui en compte la futura Llei de Memòria Democràtica respecte als noms de carrers i equipaments relacionats amb el franquisme i també es va demanar a la resta de membres optar per noms que busquin el consens i no causin controvèrsia.
A través d'un escrit, la representant d'entitats juvenils va proposar iniciar l'elaboració d'un estudi històric per revertir la manca de sensibilització i dignitat històrica que actualment pateix el Nomenclàtor de Ripollet; prioritzar el canvi de tots aquells noms de genocides i de caràcter religiós per noms de dones i col·lectius oprimits; explicar molt bé tots els canvis que es proposin, i incloure en el procés al veïnat afectat.
Tal com estableix el reglament, la Comissió es reunirà de forma ordinària cada tres mesos i d'acord amb això s'ha fixat un primer calendari de sessions, tot i que es poden convocar, si és necessari, reunions extraordinàries. La propera sessió es preveu realitzar durant el mes de desembre.
NdP