Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’equip de govern presenta el PAM 2023-2027 ‘Ripollet avança’

Es tracta d’un decàleg de 138 punts, agrupats en cinc eixos estratègics, que responen als principals objectius establerts en el pacte de govern signat entre els grups municipals del PSC i ERC per a aquests quatre anys.

L'Equip de Govern amb el Pla d'Acció Municipal 2023-2027 ‘Ripollet avança’.
L'Equip de Govern amb el Pla d'Acció Municipal 2023-2027 ‘Ripollet avança’

El govern municipal de Ripollet ha presentat el Pla d'Acció Municipal (PAM) per al mandat 2023-2027, sota el títol ‘Ripollet avança’. Es tracta d’un document que pren com a punt de partida el pacte de govern entre PSC i ERC per a aquesta legislatura i que constitueix una guia estratègica que defineix, com ha explicat l’alcalde, Luis Tirado, “les actuacions que durem a terme per a fer un Ripollet millor per a tothom, més accessible, més transparent, amb millors equipaments, més net i millor mantingut”. 

Segons l’alcalde, aquest document ja estava enllestit fa uns mesos, però no s’ha pogut presentar fins que han finalitzat els processos electorals, tant autonòmics com europeus. Es tracta d’un PAM “ambiciós” que requereix la implicació i col·laboració de la ciutadania, a la qual es presentarà el document aquesta tarda, així com del personal municipal, que el van conèixer ahir en dues sessions dutes a terme a l’Ajuntament.

El model de ciutat de l’equip de govern es defineix pels valors de la transparència i la responsabilitat en la gestió dels recursos; la protecció, cura i manteniment del nostre entorn, tant natural com urbà; la promoció de l’educació, la cultura, la salut i l’esport a la nostra ciutat; l’accés als serveis i recursos municipals per a tothom; el foment de l’activitat econòmica, fent una ciutat atractiva al teixit empresarial; la participació ciutadana; les polítiques juvenils, de gènere i LGTBIQ+ transversals, així com la seguretat i el civisme.

Aquest pla estratègic va en la línia dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i totes les accions del PAM responen a alguns dels 17 ODS.

El tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Roger Bayó, ha explicat cadascun dels cinc eixos del PAM.

 

1. Ripollet avança per millorar la vida de la gent

En aquest sentit, Bayó ha explicat que les 44 accions d’aquest eix “van encaminades a millorar la vida de totes les persones que viuen a Ripollet, garantint que ningú quedi enrere, amb actuacions concretes adreçades per a cada col·lectiu”, com ara la gent gran, la infància i la joventut, les dones i el col·lectiu LTGBIQ+, així com per a la defensa del dret a l’habitatge, el civisme i la promoció de l’esport. Quant a les accions concretes, trobem algunes com la construcció de la residència i un nou centre de dia per a la gent gran, la millora del Casal d’Avis, un pla d’inversions en equipaments escolars, la construcció d’una nova escola d’adults i de 85 habitatges de lloguer social, l’elaboració i implementació del programa ‘Policia de proximitat’ o la segona fase de remodelació del Poliesportiu.  

 

2. Ripollet avança per millorar el seu entorn urbà i natural

Aquest eix inclou uns 25 projectes “prioritaris perquè Ripollet disposi de carrers i espais públics ben mantinguts i, a més, ens ajudin a fer front als impactes del canvi climàtic”. Les propostes són accions concretes per aconseguir una ciutat amb infraestructures renovades i ben mantingudes, més neta i resilient al canvi climàtic. Parlem d’accions com un nou pla d’asfaltatge, la reurbanització dels carrers Nou, Pau Casals, Balmes, Sarrià de Ter i la plaça del Molí, la instal·lació de cobertes fotovoltaiques a edificis públics, inversions en el sistema de subministrament d’aigua, la millora de la recollida selectiva o la implementació del sistema de control d’ADN per als excrements de gossos.  

 

3. Ripollet avança per prioritzar la cultura i la memòria

Les propostes d’aquest eix mostren el compromís de l’equip de govern “amb la nostra identitat com a comunitat, a recordar el passat i a posar la cultura com un eix per a enfortir la nostra societat”, ha explicat Bayó. Són una vintena d’actuacions que tenen per objectiu la promoció de la cultura i l’art, el suport a les entitats, la preservació de la memòria històrica i la protecció i foment de la nostra llengua. Parlem de projectes com el del Museu de Ripollet, el centre cívic Ca la Cristina, la remodelació del Celler Cooperatiu o l’increment d’horari i serveis de la Biblioteca. 

 

4. Ripollet avança per desenvolupar l’activitat econòmica

Aquest eix inclou una trentena d’accions perquè Ripollet sigui un pol d’atracció que ofereixi oportunitats per a generar ocupació, donant suport al comerç i l’hostaleria i creant noves possibilitats per a l’establiment de noves empreses. Amb aquestes actuacions “i reclamant les inversions que Ripollet mereix, podrem fer front als reptes de futur que se’ns plantegin”, ha assegurat Bayó. Així, a més d’accions de suport del comerç i l’hostaleria locals, es vol donar un impuls al Mercat Municipal, incrementar l’oferta de formació i integració, així com les línies de subvenció per a la inserció laboral de col·lectius en risc o crear l’Oficina de Turisme de Ripollet. També s’aposta per l’ecosistema empresarial, amb un viver d’empreses o millores als polígons i es reclamarà inversions a altres administracions per a projectes com l’hospital Ernest Lluch, una estació de tren a Ripollet o la millora del transport públic.    

 

5. Ripollet avança per ser més transparent i participativa

El cinquè i darrer eix és el que promou la participació de la ciutadania i la transparència com a valors que defineixin l’acció del govern. Són més d’una vintena d’accions per aconseguir una ciutat amb un ajuntament més eficient, obert i transparent, a més de proper i accessible, que fomenta la participació de la ciutadania i doni resposta a les seves entitats. Aquest eix inclou accions com la integració de l’atenció a la ciutadania a la nova oficina a la plaça de Pere Quart, la creació de diferents nous òrgans de participació ciutadana, la creació de les regidories de barri o una nova xarxa d’equipaments amb oferta d’espais a les entitats.  

A més, el Pla d’Acció Municipal preveu implementar un sistema de retiment de comptes que reculli totes les accions que es duran a terme fins al 2027 i el seu estat d’execució.

Redacció Ripollet.cat - NdP.