Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La flama del Canigó encén els 40 anys de Diables

Amb la flama del Canigó arribant al municipi, els Diables de Ripollet van posar en marxa la celebració dels seus 40 anys com a entitat, que estarà carregada d'actes fins al juny de 2025.

Imatge cedida per Joan Giménez.
Imatge cedida per Joan Giménez

La flama del Canigó va tornar a encendre les fogueres de Sant Joan a Ripollet, com es feia als anys vuitanta, amb motiu del 40è aniversari de Diables. Representants de l’entitat van ser els encarregats de baixar la flama des del pic dels Pirineus, on roman encesa tot l’any, fins al peveter instal·lat a la plaça del Molí. Amb aquesta iniciativa volen contribuir a la recuperació d’una revetlla més tradicional i participativa. Així, a partir de les 18 hores, van organitzar un festival d’entitats locals de cultura popular, en commemoració de les Quatre dècades de Diables. Un cop acabades les actuacions, es van desplaçar fins al parc dels Pinetons, on, en el marc de la revetlla del Col·lectiu Popular l’Aresta, Diables van oferir un petit espectacle de música i foc, al voltant de la foguera de Sant Joan.

ARRIBADA FLAMA.jpg

Imatge cedida per Joan Giménez.

Fins al juny de 2025, Diables ha previst prop d’una desena d’activitats. Passat Sant Joan, la següent cita tindrà lloc el 20 de juliol, amb un sopar popular i nit de concerts a les pistes de l’Esbar. Després vindrà la Festa Major, on no faltaran les actuacions de la colla adulta ni de la infantil, que fa quinze anys que es va crear. El 28 de setembre, el dediquen al barri resident de l’entitat, el Pont Vell, amb una tarda d’activitats infantils, exhibició de cultura popular i havaneres i a la nit un concert, tot al parc de Massot. El 2 de novembre enceten els “tardeos”, amb discjòquei i tapes del Mercat, a la plaça de Pere Quart. Tampoc faltarà el popularíssim Quinto de Nadal, que incrementarà el nombre de dies. Ja l’any vinent, el 6 d’abril i l’11 de maig s’han previst dos vermuts musicals, al migdia, a la plaça del Molí. I com a colofó, el 28 de juny es dedicarà tota una jornada a festejar la cloenda del 40è aniversari de Diables, amb l’actuació d’un miler de persones entre entitats de Ripollet i de fora. Començarà amb la “despertà” amb Trabucaires de Ripollet, tabalada des de 4 punts simultanis amb Diables, Rhythm‘n’Moyo i les colles de músics de Can Sant Joan i Nou Barris, tallers infantils amb Amics del Teatre i La Gresca, trobada d’entitats de cultura popular, dinar popular i tarda diabòlica amb el bateig d’una nova bèstia infantil, correfocs, sopar i concert i fi de festa.

GRUPS PARTICIPANTS.jpg

Imatge cedida per Joan Giménez

La colla de Diables està formada actualment per una vuitantena de socis. Va començar el seu camí l’any 1984, amb persones provinents del Centre Excursionista i la Comissió de Carnaval. Es va gestar a l’antic Cafè Faró i més tard al Pont Vell, on és la seu de l’entitat. El primer correfoc va sortir el Carnaval de 1986, amb un Cabraboc construït per alumnat de l’institut Palau Ausit i una representació d’El conte del vell i la vella. El bateig oficial de Diables va ser el 24 de juny de 1985 a càrrec de Diables de Sabadell. Deu anys més tard es va encarregar de la XIII Trobada de Diables de Catalunya. Després van venir espectacles i castells de focs cada vegada més potents, les Festes de la Tardor i multitud de sortides. I des de 1999 encapçales pel Poll Foll, una bèstia de primer nivell realitzada per l’artesà Ramon Audemes i el taller Sarandaka. I com a imatge, el logo creat per la desapareguda activista cultural Carme Aldana i els vestits dels diables dissenyats per Javier Mariscal.

Redacció Ripollet.cat

FLAMA 1.jpg

Imatge cedida per Joan Giménez

SARDANES.jpg

Imatge cedida per Joan Giménez

GEGANTS.jpg

Imatge cedida per Joan Giménez

GITANES.jpg

Imatge cedida per Joan Giménez