Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La recollida selectiva metropolitana millora les seves xifres

Segons xifres de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), a març del 2023, Ripollet ha augmentat 15 punts la recollida selectiva i se situa en la novena posició de municipis de l'AMB amb un sistema mixt.

L'any 2022 es van produir 1.470.074 tones de residus a la metròpolis de Barcelona, el que equival a 445 kg per habitant i any. Aquesta xifra millora la de l'any 2021, quan la mitjana va ser de 447 kg per habitant i any. De tots aquests residus generats es van recollir selectivament el 39,3%, amb un augment d'1,1 punts respecte al 2021.

Les normatives ambientals són cada cop més estrictes quant a l'assoliment dels objectius de recuperació i reciclatge dels residus municipals. En el cas de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el Programa metropolità de prevenció i gestió de residus municipals 2019-2025 (PREMET25) té com a objectiu superar el 55% de reciclatge l'any 2025, reduir els residus municipals i aconseguir la neutralitat de carboni del sistema metropolità de tractament de residus.

Només vuit municipis metropolitans assolien l'objectiu europeu de reciclatge el 2022

Dels 36 municipis metropolitans, el 2022 només vuit municipis superaven el 50% de recollida selectiva que la UE exigia per al 2020: Begues, Castellbisbal, Pallejà, el Papiol, Corbera de Llobregat, Sant Just Desvern, Torrelles de Llobregat i Tiana. En el cas de Ripollet, aquest percentatge s'enfilava fins al 46%, insuficient per arribar a les exigències europees.

Durant el 2022, diversos municipis han fet el pas cap a aquests sistemes de recollida de residus individualitzats, i Ripollet ha estat un d'ells, juntament amb d'altres com Montgat i Santa Coloma de Cervelló, optant per un sistema mixt. Aquests canvis ja han començat a mostrar resultats, i situen la majoria d'aquests municipis al capdavant de la recollida selectiva metropolitana en data de març del 2023. Ripollet se situa en la novena posició de municipis de l'AMB, amb un 61%, el que suposa un augment de 15 punts respecte de l'any anterior. La gran diferència en els resultats d'aquests municipis abans i després del canvi de sistema evidencia la gran efectivitat que tenen.

Efectes en l'economia metropolitana

L'AMB calcula que si els municipis no despleguen sistemes de recollida selectiva més eficients, el cost del tractament podria arribar a augmentar en 20 milions d'euros de cara al 2025, a causa sobretot de l'increment del cànon de disposició final dels residus en dipòsit controlat o incineració, a càrrec de l'Agència de Residus de Catalunya, i la penalització per l'enviament de residus a abocadors.

L'índex de reciclatge modula l'import que els habitants de cada municipi paguen en concepte de taxa metropolitana de tractament i disposició de residus (TMTR). Els municipis que en recuperen més poden pagar fins a 3 vegades menys que els que separen pitjor, amb una taxa que actualment oscil·la entre els 50 € i 107 € per llar i any.

Redacció ripollet.cat - MM