La trobada anual de ‘Tunas’ de Barcelona se celebrarà novament a Ripollet
L’alcalde Lluís Tirado, la regidora Eva Herrera i el president del Centro Aragonés, Marcos Gayán, han reafirmat l’interès del municipi a continuar acollint una trobada que, l’abril de 2024, va sorprendre gratament els ripolletencs. La celebració tindrà lloc el 26 d’abril, coincidint amb la festivitat de San Jorge, organitzada pel Centro Aragonés de Ripollet.
El Centro Aragonés de Ripollet celebrarà la festivitat de San Jorge, patró d’Aragó, amb una trobada d’estudiantines - grups de música universitaris, coneguts com a ‘Tunas’ - el dissabte 26 d’abril. Es preveu que més d’un centenar de músics i cinc grups d’estudiantines desfilin per la Rambla de Sant Jordi i actuïn a la tarda al Teatre Auditori del Mercat Vell.
El president del Centro Aragonés, Marcos Gayán, va presentar el programa de la trobada, acompanyat de l’alcalde Lluís Tirado i de la regidora de Promoció Econòmica, Hisenda, Mobilitat i Transport Urbà, Eva Herrera, a més d’una representació de cada grup de ‘Tunas’.
Durant la presentació, els dirigents municipals van confirmar la voluntat del municipi de mantenir aquesta trobada, que fins al 2024 se celebrava de manera rotativa en diferents ciutats de Barcelona. “L’any passat va ser un èxit, amb gent als balcons i els carrers plens. És un incentiu per al comerç, la restauració i els bars”, ha explicat l’alcalde Tirado. L’Ajuntament ha ofert col·laboració a l’entitat en l’organització d’un certamen que va sorprendre i va atraure centenars de seguidors. “Molta gent, sobretot joves, van descobrir les ‘Tunas’, i la gent gran va reviure records de la seva joventut”, ha afegit la regidora Eva Herrera.
L’abril de 2025, Ripollet acollirà les actuacions dels grups Tuna de Empresariales de Barcelona, Tuna Femenina de Medicina de Barcelona, Tuna de Ingenieros Técnicos Industriales de Barcelona, Tuna de Ciencias de Barcelona i Cuarentunos de Barcelona. Durant la roda de premsa, els músics aficionats dels cinc grups van oferir un petit recital improvisat. La seu del Centro Aragonés, situada al carrer Nou, es va convertir en un preludi del festival, que arribarà al centre de Ripollet el 26 d’abril.
La tradició de les ‘Tunas’ es remunta al segle XIII a la ciutat de Salamanca. Els universitaris amb pocs recursos trobaven en les actuacions musicals i les germanors universitàries una forma de finançar els seus estudis. Durant la presentació, els representants dels grups de Barcelona van debatre sobre aquesta tradició i el seu significat. Actualment, les universitats de Barcelona compten amb sis grups de ‘Tunas’, encara que en el seu moment de màxima esplendor, la ciutat va arribar a tenir-ne una vintena.
Els ‘tuneros’, com s’autoanomenen els membres de la germanor, viatgen i actuen arreu del món. Als seus vestits d'època característics, llueixen els escuts de tots els llocs que han visitat. “És una oportunitat per viatjar i tocar en casaments, batejos i allà on ens contracten”, explica Lesly, membre d’una de les primeres ‘Tunas’ femenines de Catalunya. Altres músics, la majoria aficionats, afegeixen que formar part d’una germanor és un estil de vida que obre portes arreu, ja que la música és un llenguatge universal.
Redacció ripollet.cat - JJR