Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La xarxa de centres cívics públics de Ripollet inicia una nova etapa

El pla d’usos planteja un projecte únic per als sis centres, amb l’objectiu que donin resposta a les necessitats d’espai de les entitats i associacions i permeti a l’Ajuntament endegar nous serveis i projectes.

Acte de presentació del Pla d'Usos dels Centres Cívics de Ripollet..
Acte de presentació del Pla d'Usos dels Centres Cívics de Ripollet.

La regidoria de Participació de l’Ajuntament ha presentat aquesta setmana el pla d’usos dels centres cívics de Ripollet, sorgit a partir del procés participatiu que es va dur a terme entre febrer i abril d’enguany, obert a entitats, associacions i ciutadania en general. El pla d'usos ha de servir de full de ruta per a ajudar a que la ciutat disposi d’una bona xarxa de centres cívics, on la ciutadania i les entitats construeixin espais de relació i facin comunitat. El Pla proposa una implantació per fases i la creació de diferents òrgans de coordinació i treball. La presentació va comptar amb l’assistència de l’alcalde de Ripollet, Luis Tirado; la regidora de Participació Ciutadana, Lurdes Serra, personal tècnic municipals i el consultor cultural, Eduard Arderiu, encarregat d’elaborar el pla.

fotografia de l'acte.jpeg

La regidora Lurdes Serra va obrir els parlaments, tot agraint a les entitats la seva participació, especialment, a les associacions de veïns, “estem treballant amb elles per a que comencin a fer coses i a donar vida a aquestes associacions i al barri”.  Serra va explicar que volen “tornar a omplir els centres cívics de vida” i treballar en aquests espais, que són de tothom, així com apropar les entitats als barris “per a que col·laborin i creixin en comunitat, amb tots els veïns i veïnes”.

 

Cinema i més espai per a activitats i entitats

Per tal de realitzar el pla, s’han fet plànols i amidaments de tots els locals, s’han consultat dades estadístiques i s’han recollit les opinions i expectatives de la ciutadania i les entitats, a través d’una enquesta en línia i tres sessions participatives.

De l’enquesta es després que les activitats que es troben més a faltar en l’oferta cultural de Ripollet són el cinema i més espais per a activitats i entitats. Entre les activitats, es demanen activitats físiques dirigides i tallers de formació, així com una programació cultural de proximitat.

A les sessions participatives, les entitats veïnals van reivindicar el paper històric que han tingut i el reconeixement a la feina feta, en la defensa dels drets i serveis per als diferents barris. Tot i reconèixer que han reduït la seva activitat, sobretot per problemes de relleu generacional, han mostrat interès de reactivar-se i fer més activitats en aquesta nova fase, com ara tallers diversos, formació per a persones adultes en informàtica o anglès, reforç extraescolar per a infants, a més de recuperar algunes celebracions. Quant a la resta d’entitats han manifestat una gran necessitat d’espai per a dur a terme la seva activitat, tirar endavant projectes i enfortir-se. També reclamen espais amb disseny inclusiu i fer activitats entorn a la maternitat i la criança i una programació cultural. L’Ajuntament, per la seva part, ha manifestat durant tot el procés la necessitat d’oferir solucions d’espai a les demandes que rep i la possibilitat de promoure nous serveis i projectes propis.

 

Una xarxa forta i cohesionadora als barris

El pla d’usos aposta per un projecte de futur amb un model conjunt per als centres cívics de Ripollet, tot i mantenir la seva personalitat i autonomia dins el barri, amb l’objectiu de crear una xarxa d’equipaments socioculturals comunitaris, que permetin la relació entre les persones, l’articulació de comunitats i una millor cohesió a la ciutat. La xarxa oferirà espais i recursos a les entitats; espais per a serveis de l’Ajuntament; impulsarà projectes de cultura comunitària i treballarà conjuntament, amb coresponsabilitat i una mirada transversal. La implementació d’aquests canvis passaria per diverses etapes, ja que es requereixen recursos i canvi de dinàmiques.

La primera fase d’implementació començarà en breu amb les entitats que hauran de demanar els espais que necessitin. Durant l’estiu s’iniciaran els treballs d’ordenació i assignació d’espais i així, durant el tercer trimestre de l’any es podria disposar d’una primera graella d’activitats de cada centre.

De cara a finals del curs vinent, cada centre cívic podria tenir el seu propi òrgan de gestió, que permetria fer una avaluació del seu funcionament. Posteriorment, es crearia la figura de coordinació tècnica per acabar a finals de mandat amb la creació del consell de tots els centres cívics.

L’acte de presentació el va cloure l’alcalde de Ripollet, Luis Tirado, qui, a més d’agrair a entitats i ciutadania la seva participació, es va mostrar optimista quant a la possibilitat de disposar de més espais per a activitats socials i culturals. Així, va recordar que el 2026 s’espera tenir acabat l’equipament de Ca la Cristina, al barri de Pont Vell, i que també s’està treballant per a disposar d’espais a les noves oficines municipals que es faran a les dues plantes que ocupava Mercadona a Pere Quart i per recuperar el local de l’antic ambulatori del carrer de Montcada. Espais ubicats a diferents barris, que permetran donar resposta a les necessitats actuals d’entitats i col·lectius.

Redacció Ripollet.cat - DVT / NdP.