L'Ajuntament de Ripollet actualitza el Protocol d'abordatge de les violències masclistes
Es tracta d'un protocol actualitzat, que se centra en els drets de les dones, de la infància i l'adolescència. El document també actualitza la xarxa de serveis, agents i comunitat que intervenen en l'abordatge.
L'Ajuntament de Ripollet va aprovar l'any 2013 el primer Protocol per a l'abordatge de les violències masclistes al municipi. Un document que la Regidoria de Feminismes ha revisat i actualitzat, adaptant-se a la normativa en matèria de violències masclistes i al nou paradigma d'intervenció integral a les dones víctimes de violència masclista, així com a la infància i adolescència víctima d'aquestes violències. Txell Caler, regidora de Feminismes, va declarar durant la presentació del protocol a agents, entitats i ciutadania el passat 9 de març: "Es tracta d'un document molt més complet i potent que el que teníem, que recull tota la normativa, posant els drets de les dones al centre, i que també recull més agents presents en el territori que no recollia l'anterior".
La revisió del protocol s'ha realitzat a través de quatre grups de treball: un municipal, un altre dels cossos de seguretat i serveis jurídics, i dos dels serveis de salut. Un treball que ha servit per millorar la coordinació i les dinàmiques de treball, conèixer-se millor i tenir clar quins serveis activar en cada cas. En l'àmbit municipal, intervé el Servei d'Informació i Atenció a la Dona de Ripollet (SIAD), el Servei d'Intervenció Especialitzada de Sabadell (SIE), els Serveis Socials Bàsics de Ripollet (SS.SS.B) i la xarxa comunitària, que es visibilitza a través de la Taula Feminista. En l'àmbit jurídic, treballen l'Oficina d'Atenció a la Víctima del Delicte (OAVD) i el Servei d'Acompanyament a les Víctimes del Delicte (SAVD). L'àmbit sanitari està format pels tres centres d'atenció primària (CAP) de Ripollet, el Centre d'Urgència d'Atenció Primària Ripollet- Cerdanyola (CUAP), el Centre de Salut Mental d'Adults/es CSMA, l'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) i el Centre D'Atenció i Seguiment a les Drogodependències Ripollet- Cerdanyola (CAS). També en formen part, en l'àmbit dels cossos de seguretat, la Policia Local de Ripollet i el Grup d'Atenció a la Víctima (GAV) dels Mossos d'Esquadra.
El protocol planteja un model circular i integral d'abordatge de les violències masclistes, amb dos eixos d'intervenció: la prevenció (amb finalitat estructural i individual), i la reparació (amb finalitat de no repetició i de recuperació). Amb un enfocament feminista i una perspectiva interseccional, el nou protocol posa en el centre els drets i les necessitats de les dones, la infància i l'adolescència en un context de violència masclista i planteja uns circuits clars i diferenciats, segons la urgència de la situació.
Més visibilització i més dones ateses
La regidora Txell Caler també va explicar que els darrers anys, des de Feminismes, s'han desenvolupat moltes polítiques en clau feminista, com ara el projecte de la Casa de les Dones, l'ampliació del contracte del SIAD (Servei d'Informació i Atenció a les Dones), accions contra les violències masclistes i de visibilització del rol de la dona, així com formacions a entitats, programes i serveis. També s'ha treballat pel foment dels Plans d'Igualtat, s'han realitzat programes d'inserció laboral i formatius amb perspectiva de gènere, i s'han instal·lat diferents punts informatius de contacte Info Lila arreu del municipi.
La coordinadora de Drets Socials, Marta Gili, va explicar que l'ampliació d'hores d'atenció del SIAD ha permès reduir les llistes d'espera i atendre moltes més dones, des del maig de l'any passat. Un fet que, afegit a l'augment de la informació i visibilització del servei, ha comportat un augment significatiu i també preocupant del nombre de dones ateses. Així, si l'any 2022 es va atendre un total de 88 dones al SIAD, des de principi d'any, ja s'han atès 147. Des de l'Ajuntament s'ha manifestat la voluntat que les reunions de coordinació dels diferents agents que intervenen en l'abordatge de les violències masclistes també serveixin per realitzar una millor recollida de dades del nombre d'atencions realitzades als diferents serveis. L'objectiu és tenir un retrat de la realitat i millorar en l'atenció a aquestes violències.
Recordem que es pot demanar cita al SIAD als telèfons 935 046 040 i 638 796 514 i al correu electrònic siad@ripollet.cat.
En aquest enllaç, podeu tornar a veure l'entrevista que l'Info Setmanal de Ripollet Ràdio va realitzar a Txell Caler, regidora de Feminismes; Marta Gili, coordinadora de l’àmbit de Drets Socials, i Laia Múñoz, d’Ètic Habitat i del SIAD-Servei d’Informació i Atenció a les Dones.
Redacció ripollet.cat - NdP