L'Ajuntament de Ripollet obre els Pressupostos Participatius a tota la ciutadania
La nova convocatòria serà bianual i permetrà executar un màxim de 5 projectes, als quals es destinaran 200.000 euros. Les propostes s'hauran de presentar del 19 d'abril al 31 de maig i al setembre es coneixeran els projectes guanyadors.
Després de suspendre la convocatòria de 2020 amb motiu de la pandèmia, l'Ajuntament de Ripollet reprèn enguany els Pressupostos Participatius, amb una dinàmica renovada i oberta a la participació de qualsevol persona de la ciutat major de setze anys. D'entrada, aquesta edició serà la 2022/2023, ja que l'any vinent es treballarà en els projectes guanyadors i es planificarà la seva execució. Amb un pressupost màxim de 200.000 euros, s'executaran fins a 5 projectes d'inversions. Les propostes s'han de presentar del 19 d'abril al 31 de maig, inicialment, de forma telemàtica. Durant aquest període també es faran dues sessions de treball presencials, pendents de concretar. Els projectes guanyadors es donaran a conèixer a mitjans setembre. L'objectiu de l'Ajuntament, a més d'augmentar la participació, és que els projectes s'executin amb més celeritat que en convocatòries anteriors.
Aquesta és la primera convocatòria que s'ha pogut realitzar durant aquesta legislatura. Anteriorment, s'havien dut a terme tres edicions, obertes a alumnes de 4t d'ESO, amb la col·laboració dels centres educatius i les àrees de Participació i Educació de l'Ajuntament. Com ha explicat durant la presentació el regidor de Participació, Sergio Linares, "el treball que es duia a terme era molt més tancat i dirigit i va permetre obtenir molts bons resultats, sorgint projectes com el parc per a gossos, la reforma del carrer de la Sagrera i el pla de reforma del nucli antic de Ripollet, o la instal·lació de semàfors per a persones invidents". L'any 2020, en el marc de l'Any Sumem Verd a Ripollet, estava prevista la convocatòria d'una nova edició dels Pressupostos Participatius, també dirigits als centres educatius, per tal de proposar accions destinades a prevenir el canvi climàtic i la protecció del medi ambient. Però l'inici de la pandèmia el mes de març i els canvis en l'entorn educatiu van paralitzar aquesta iniciativa, fent també impossible la seva convocatòria durant el 2021.
Propostes d'inversió
Durant la roda de premsa, el regidor de Participació, Sergio Linares, va explicar que les propostes han de correspondre a inversions, el que vol dir que poden ser projectes de noves infraestructures o renovació de les existents (urbanització, mobiliari urbà, il·luminació, parcs, jardins i zones verdes, adequació de solars, fonts, remodelació de voreres o asfaltat, senyalització viària...); compra, construcció o reforma d'edificis i equipaments de titularitat municipal (escoles, centres cívics, instal·lacions esportives, biblioteca...); adquisició o reposició de vehicles, o adquisició d'aplicacions informàtiques i propietat intel·lectual.
Aviat es publicarà al portal municipal ripollet.cat una guia amb tota la informació relativa a la convocatòria dels Pressupostos Participatius i com fer arribar les propostes. Aquestes seran avaluades tècnicament de l'1 al 30 de juny. L'exposició a la ciutadania i la votació de les propostes tindrà lloc de l'1 de juliol a l'11 de setembre. Quant a l'emissió dels vots, el regidor de Participació va explicar que s'ha optat per la votació en línia, afegint que s'està estudiant si també es podrà fer des d'ordinadors habilitats a alguns equipaments.
Per acabar, Linares va voler recordar que "més enllà dels pressupostos participatius, que es limiten a inversions, existeixen altres espais de participació ciutadana en els quals els veïns i veïnes decideixen la despesa municipal, com poden ser els processos participatius, òrgans de participació com la Comissió de Festa Major, la propera Comissió de Persones amb Discapacitat o els pròxims Consells d'Esports o de Cultura".
NdP