Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

#lamevaripollet ja es pot visitar a la biennal d’art Manifesta 15

Nora Ancarola basa el seu projecte artístic en l’urbanisme de Ripollet.

Presentació #lamevaripollet.
Presentació #lamevaripollet

L’artista Nora Ancarola porta Ripollet com a centre del seu projecte artístic, sota el nom de #lamevaripollet, i ha comptat amb el suport de diferents actors culturals de Ripollet, tenint com origen les Jornades de Grau Zero de Traça. La proposta consisteix en un total de tres espais. El primer, és un espai audiovisual. El segon, serveix com a recull informatiu i funciona com arxiu. I per últim, el que és en realitat l’espai de la #lamevaripollet, on hi ha un gran tauler interactiu on tots els visitants poden intentar crear la seva Ripollet per fer una ciutat més inclusiva i tenint en compte les necessitats culturals i socials de l’urbanisme.

#lamevaripollet ja es pot visitar a Cal Quitèria, a Sant Cugat del Vallès, tot i que del 19 al 22 de setembre serà la ‘setmana focus’ de l’exposició de Nora Ancarola, on a la plaça Barcelona de Sant Cugat del Vallès, s’han preparat els següents actes i actuacions per promocionar l’exposició.

El primer acte és el dijous 19 de setembre, a les 18.30 h, José Antonio Delgado realitzarà la Performance i activació de la instal·lació i el joc de #lamevaripolllet. El dia següent, el 20 de setembre, també a partir de les 18.30 h, la Societat Coral “El Vallès” participarà amb “jo soc el límit de Ripollet”. Dissabte al matí, amb pregoners dels segles XX i XXI, es farà un homenatge a Joan Abad, de la mà de la família Abad, Folakhe Afro i el CIP Molí d’en Rata. També en dissabte, Salma Llovet, Uncommon, Sílvia Balaguer i Deqlive actuaran en directe des de dos quarts de vuit. I per tancar aquesta “setmana focus”, el diuemnge 22 de setembre a les 18 h, s’ha preparat la Ruta Monestir de Sant Cugat – Ripollet (Zona Industrial), una caminada de gairebé 12km. Per participar en aquesta ruta, cal inscripció prèvia a través d’aquest enllaç

A continuació, deixem l’entrevista de La Contra de la revista lallana a Nora Ancarola, amb motiu de la presentació de #lamevaripollet:

Com sorgeix la idea de crear el teu nou projecte?

Gràcies a Traça que es van posar en contacte amb mi fa dos anys. Juntament amb José Antonio Delgado, gestor cultural i mediador, vam començar a treballar i pensar què és el que hi ha a Ripollet culturalment, i amb les jornades Grau Zero de Traça, vam poder conèixer a artistes locals. És en aquest moment quan la biennal d’art Manifesta obra convocatòries i convida als artistes locals a proposar projectes relacionats amb l’urbanisme. Decideixo presentar-me, i #lamevaripollet és escollida per formar-ne part.

Has comptat amb ajuda de més gent de Ripollet?

Sí, en el moment que començo el projecte, d’una manera molt natural sorgeixen tres dones de generacions diferents. La Salma Llobet, del grup de música urbana Uncommon, la Sílvia Balaguer, que tenia un grup històric de rock dur i ara ha creat un altre que es diu Declive, i l’Anna Puertas, fotoperiodista de la Revista de Ripollet. Em va semblar molt interessant la seva mirada, ja que viuen el dia a dia de Ripollet. En el cas de l’Anna, em va oferir una mirada fotogràfica de la ciutat, i tant la Salma com la Sílvia han creat una peça musical que serà presentada per Manifesta.

Per què el nom de #lamevaripollet?

Perquè faig una mirada de gènere. Una de les coses que més em va sorprendre el primer dia que vaig venir a Ripollet, quan vaig tornar per agafar el tren, que ja era de nit, i vaig creuar els 450 metres del pont, i em vaig dir a mi mateixa “aquí s’ha de fer una altra mirada”. Després de moltes entrevistes i xerrades, ens vam adonar que la mirada de gènere en l’urbanisme és un concepte molt recent, i en la majoria de les ciutats no es tenen en compte les problemàtiques i necessitats que tenim les dones.

Què podrem veure en la teva instal·lació? I on?

Es presentarà del 8 al 24 de setembre, a la biennal d’art Manifesta, en la seva 15a edició a Barcelona i altres 10 ciutats de l’àrea metropolitana. En el cas de #lamevaripollet, serà exposada a Sant Cugat del Vallès, al Museu d’Art Tèxtil Contemporani, Cal Quitèria.

Els visitants es trobaran amb 3 espais diferents. El primer és audiovisual. El segon, un recull informatiu que funciona com arxiu. I finalment, el que és en realitat l’espai de #lamevaripollet. Un espai amb un gran tauler de joc on es podrà jugar per intentar crear la seva Ripollet.

Hi ha alguna possibilitat que s’instal·li a Ripollet?

I tant. A l’acord que hem tingut amb l’Ajuntament, que ha donat molt de suport al projecte, existeix el futurible que la peça del joc, tindrà una versió d’un format més petit i que, en principi, serà per a la ciutat de Ripollet.

 

Redacció / OP