Populus Labora promou la dignitat del treball de cures
La Comunalitat Populus Labora va presentar dimarts, 24 d'octubre, en roda de premsa, la campanya comunicativa Cuidem-nos, amb el suport de Ripollet Impulsa de l'Ajuntament de Ripollet. També van aprofitar per actualitzar al Grup Motor de Cures i informar sobre el funcionament de la la Xarxa de cura digna i treball a la llar i la darrera sessió del seu cicle formatiu, que va tenir lloc a continuació. Aquesta va anar a càrrec de Pedro Moreno, de la Coordinadora per la inserció sociolaboral Anem Per Feina i va abordar el treball a la llar just.
Objectiu, la coorperativa
El projecte per a la dignificació de la feina de les persones cuidadores compta, actualment, amb 4 comissions en marxa. La darrera constituïda és la xarxa del treball digne, que pretén englobar les persones cuidadores i cuidades. En les sessions informatives hi han participat una vintena de persones. No obstant això, la iniciativa no està mancada de dificultats, ja que és un sector molt precaritzat. L’horitzó que planteja Populus Labora advoca per crear una cooperativa, que donaria una sortida professional i legal a moltes persones sense contracte ni papers i majoritàriament dones.
Treballs domèstics, cures dignes
Des dels seus inicis, Populus Labora, reivindica i proposa una transformació política i social de les cures amb formacions, acompanyament i l’impuls de grups motors. Aquesta tardor, la comunalitat inicia una campanya de sensibilització sobre la dignificació del sector de les cures. La realitat de moltes cuidadores és que treballen en condicions precàries, invisibilitzades i poc valorades; i, alhora, les persones que necessiten cures pateixen vulnerabilitat constant i manca de recursos. Essent les cures un aspecte imprescindible pel sosteniment de la vida.
Amb aquest propòsit de sensibilització, la campanya consta d’un material comunicatiu en vídeo (consultable a l'Instagram @populuslabora), cartelleria i flyers disponibles en els diferents equipaments de la ciutat i a l’abast de tota la població. Més enllà de visibilitzar la problemàtica, la campanya també està acompanyada d’un cicle formatiu que rep el mateix nom (Cuidem-nos) i que tracta temes com quines són les vies de regularització de persones migrades (a càrrec de IACTA), els drets laborals en el sector del treball a la llar (a càrrec de la CGT) i la legalització de les relacions laborals (a càrrec de la Coordinadora per la inserció sociolaboral Anem Per Feina).
A través d’aquest cicle formatiu i de la campanya, es busca impulsar la creació d’una xarxa de persones i entitats que comparteixin aquesta voluntat d’organització col·lectiva, esperit reivindicatiu i aconseguir transformar l’àmbit de les cures. I que d’aquesta iniciativa neixin projectes d’autoocupació al sector de les cures amb una visió d’atenció més humana, lliures d’afany de lucre i que generi ocupació de qualitat. Tanmateix, es pretén generar pressió i incidència política a les administracions públiques com a agents corresponsables de les cures, amb l’objectiu que les nostres ciutats siguin feministes i cuidadores.
Cuidem-nos és la darrera campanya de la Comunalitat de Ripollet, Populus Labora, que s’estrena aquesta tardor amb un missatge molt clar: treballs domèstics, cures dignes. La raó d’aquesta campanya és crear projectes basats en models alternatius a l’empresa convencional, que proporcionin benestar a les persones que reben cures, les treballadores i les famílies.
Acció social i comunitària
Populus Labora és la Comunalitat de Ripollet, un projecte d’Economia Social i Solidària que té com a propòsit enfortir el territori ripolletenc a través del suport mutu, les xarxes veïnals, la cooperació, l’autoorganització i l’ocupació. I la manera com ho fa és posant la vida de les persones com a prioritat i treballant en diferents àmbits com són les cures, la cultura, l’acció ecosocial i l’acció comunitària.
Comunalitats Urbanes és un nou programa del Departament d’Empresa i Treball per dinamitzar les xarxes d’economies locals des de la perspectiva del dret a la ciutat i de l’economia social i solidària. Les comunalitats formen part del Programa d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya, juntament amb els Ateneus Cooperatius i els Projectes Singulars.
El programa de Comunalitats Urbanes està conformat per 22 comunalitats arreu de Catalunya que treballaran per l’enfortiment dels béns comuns i de nous projectes d’ajuda mútua a partir del moviment veïnal i associatiu, del teixit cooperatiu, del petit comerç, de projectes autoorganitzats i de les xarxes de suport mutu. El programa generarà un impacte social i singular a cada territori, especialment per aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat, a través de la millora de l’ocupació i l’ocupabilitat, avivant xarxes de suport mutu i generant projectes d’economia local en una lògica cooperativista, comunitària i sostenible.