Populus Labora suma dos anys més
La comunalitat urbana de Ripollet Populus Labora és una iniciativa impulsada per entitats ripolletenques i l’Ajuntament de Ripollet, amb el suport de la Generalitat, que treballen plegades per l’enxarxament de tot el teixit del municipi i per canviar la realitat socioeconòmica del nostre territori, obertes a la participació dels agents locals que s’hi vulguin vincular. Després d’una primera etapa de dos anys, ha estat renovada per dos anys més, amb una subvenció de 175.000 € per any, per a executar un total de 70 accions anuals per a la població.
Entitats vinculades
Populus Labora està formada per diverses entitats, però aquelles amb una implicació major són les activadores, que en aquesta segona anualitat són 7: Centre d’Esplai La Gresca, Ajuntament de Ripollet –a través de Ripollet Impulsa–, Cooperativa Jardinet, Acollim-Coordinadora Obrim Fronteres, Cooperativa Els Solets-Minnilàndia, Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) Els Pinetons i Associació Cultural El Local. Hi ha altres entitats participants, que no lideren, però sí que prenen decisions i formen part dels projectes, que són Bruixes de Ripollet, RipoArt, Associació Mans Artesanes de Ripollet (AMAR), Societat Coral “El Vallès”, Uncommon, Dones X Can Mas, Escoleta Viva Niu, CAP Ripollet i CAP Pinetons, La Carxofa Rebel i Mamicria.
Durant els dos primers anys la comunalitat ha treballat amb més de 70 entitats i agents locals.
Resultats assolits
Durant la primera etapa de la comunalitat Populus Labora, s’han engegat i participat en més de 17 projectes i xarxes; i s’ha acompanyat individualment a més de 20 persones, projectes i entitats que necessitaven suport per impulsar projectes d’autoocupació, emprenedoria o de caràcter associatiu.
El projecte ha crescut indubtablement i s’ha aconseguit, si més no, donar a conèixer una altra manera de fer economia, fomentar l’autoorganització i l’autoocupació i teixir xarxes per cohesionar el nostre municipi. Però, no està tot fet, hi ha oportunitat de millora; els reptes en la gestió, en la governança i en la participació han estat presents i la comunalitat els hi vol fer front mentre es continua construint una Comunalitat el més oberta i participativa possible.
Activitats executades
—S’han superat les 140 actuacions proposades per als dos primers anys.
—Insercions: 46 en els dos anys.
—Participants: 3.077 persones en els dos anys.
Eixos per a la nova etapa
—L’eix de cures i acció ecofeminista treballa per assolir una transformació política i social del que entenem per cures. Detecta necessitats i reptes al territori per caminar cap a una ciutat cuidadora, feminista i que posi de manifest que la cura és transformadora i pot construir comunitat. Aquest eix està impulsat pel Grup Motor de cures i els projectes impulsats són la Xarxa de Primera Infància, Venim de Lluny, Kúra, Àpats en companyia, Xarxa Dignifiquem les Cures i el Treball de la Llar.
—L’eix d’acció comunitària busca mobilitzar i capacitar la comunitat per tal que pugui donar resposta a les seves pròpies necessitats de forma organitzada. En aquest eix s’impulsen projectes d’economia circular, de gestió compartida d’espais i col·lectivització de recursos. Els projectes endegats són L’Economat del Barri, la Xarxa d’Entitats d’El Local, Aliança Educativa i la Biblioteca de les Coses a Can Mas.
—L’eix d’acció ecosocial té com a objectiu fer del municipi un espai on es cuida la vida de les persones i la Terra. Està format per persones, entitats, empreses i/o agents que participen de projectes de sobirania alimentària i/o energètica, mobilitat sostenible, economia circular o consum responsable i busquen respostes per als reptes climàtics i socials. Els projectes que ha posat en marxa són unes jornades per l’activisme climàtic i la implicació activa de la ciutadania en el disseny sostenible del municipi, suport i seguiment a la Xarxa d’hortolans locals de Ripollet, Horta Terapèutica, Som Mobilitat i aliances amb el grup de consum La Carxofa Rebel.
—L’eix d’enfortiment de l’Economia Social i Solidària treballa per un model econòmic transformador basat en valors com la solidaritat, el cooperativisme i la sostenibilitat. Les estratègies proposades se centren a dur a terme actuacions vinculades a la generació de consciència sobre els principis i beneficis de l’ESS i el mercat social, el consum conscient i la generació d’aliances pel foment del consum local. Els projectes inclosos són formacions a persones emprenedores, centres educatius i al comerç local, i l’articulació d’una Xarxa de Persones Emprenedores que apostin per l’impuls de l’emprenedoria col·lectiva a Ripollet.
Cooperació que enforteix
Populus Labora té com a propòsit enfortir el territori ripolletenc a través del suport mutu, les xarxes veïnals, la cooperació, l’autoorganització i l’ocupació. I la manera com ho fa és posant la vida de les persones com a prioritat i treballant en diferents àmbits com són cures i acció ecofeminista, acció ecosocial, acció comunitària i enfortiment de l’ESS. L’objectiu general és contribuir a la construcció i l’enfortiment de les xarxes de suport mutu, dels béns comuns urbans i del mercat social per a avançar cap a la transició ecosocial i feminista de Ripollet.
27 comunalitats a Catalunya
Comunalitats Urbanes és un programa del Departament d’Empresa i Treball per dinamitzar les xarxes d’economies locals des de la perspectiva del dret a la ciutat i de l’economia social i solidària. Formen part del Programa d’Economia Social de la Generalitat, juntament amb els Ateneus Cooperatius i els Projectes Singulars.
El programa genera un impacte social i singular a cada territori, especialment per aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat, a través de la millora de l’ocupació i l’ocupabilitat, avivant xarxes de suport mutu i generant projectes d’economia local en una lògica cooperativista, comunitària i sostenible.