Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ripollet Aporta s’implantarà progressivament a partir de l’11 de juliol

Aquest dilluns, 4 de juliol, es posarà en marxa l’Oficina del nou sistema de recollida de residus Ripollet Aporta, ubicada al Centre Cívic Maragall, i es començaran a repartir els kits de material. Els pròxims dies també arribaran als domicilis les targetes per poder obrir els contenidors intel·ligents.

El nou servei de recollida selectiva de residus Ripollet Aporta s’implantarà de forma progressiva, per zones, a partir del pròxim 11 de juliol. Començarà a Pinetons (zona 3) aquell dia. La setmana següent, a partir del 18 de juliol, es posarà en marxa a la zona Centre (zona 1) i a Can Mas (zona 2) arribarà a partir del 25 de juliol. A Can Tiana-Pont Vell, on s’aplica un sistema diferent, per la seva proximitat a Cerdanyola, Ripollet Aporta no arribarà fins al 5 de setembre. Aquesta progressivitat busca facilitar l’adaptació de la ciutadania al nou sistema. “Estem demanant un canvi d’hàbits i veiem que això és difícil, però per això nosaltres proposem un acompanyament en tot el procés, perquè tots aprenguem a fer-ho bé. L’esperit no és sancionador” va explicar als veïns i veïnes la regidora de Serveis Municipals, Pilar Castillejo, durant el Ple Municipal del mes de juny.

Prèviament a la posada en marxa de Ripollet Aporta, totes les cases rebran una carta amb una targeta i informació sobre la separació de residus i el nou sistema de recollida. Paral·lelament, també es lliuraran a domicili uns kits amb material per facilitar la recollida selectiva, que es començaran a repartir aquest dilluns, 4 de juliol, el mateix dia que es posarà en marxa l’Oficina de Ripollet Aporta al Centre Cívic Maragall (c. de Maragall, 7), on es podran resoldre dubtes, traslladar incidències, demanar més bosses homologades, sol·licitar una nova targeta en cas de pèrdua o demanar permís per utilitzar les bústies de tèxtil sanitari, entre altres.

A partir de l’11 de juliol, i durant les següents setmanes, es retiraran progressivament de la via pública els contenidors sobrants (envasos, rebuig i paper-cartró), el que suposa aproximadament el 60% dels actuals.

L’orgànica, al contenidor marró, de 8 a 22 h

Tal com s’ha anat explicant, els residus orgànics, que són els que poden provocar més olors, es podran continuar llençant al contenidor marró. La diferència amb el sistema actual és que l’obertura serà amb targeta magnètica i amb el telèfon mòbil, a través d’una app, que es podrà vincular a la targeta, perquè tothom de la casa pugui fer-ne ús, sense necessitat de dur-la a sobre. De nit, els contenidors marrons estaran tancats per evitar vandalisme. Durant el mes d’agost, es farà l’adequació dels contenidors d’orgànica, per tal que portin el lector per poder obrir. I mentrestant, es mantindran oberts, facilitant l’adaptació.  

El vidre, al verd, com sempre

Els contenidors del vidre es mantindran com fins ara, oberts en tot moment i a tota la ciutat. L’horari recomanat d’ús és de 8 a 22 h. S’ha decidit així perquè, actualment, sense cap altra mesura, ja s’està reciclant el 60% dels residus de vidre. Es tracta d’una xifra molt positiva, que contrasta amb la resta de fraccions, especialment l’orgànica, que és de només del 29%.

Recollim dos dies els envasos i un dia el rebuig/paper-cartró

La recollida porta a porta serà dos dies a la setmana, a tot Ripollet per igual, excepte a Can Tiana-Pont Vell. Un dia es recolliran els envasos i el rebuig i un altre els envasos i el paper-cartró. Totes aquestes deixalles es podran baixar entre les 20 i les 22 h i la mateixa nit es retiraran. Així, l’impacte dels sorolls i brutícia relacionat amb les escombraries es veurà molt reduït, com també l’espai que ocupen les bateries de contenidors actuals. Els dies de recollida variaran segons la zona i seran de dilluns a diumenge, excepte els dissabtes.

El rebuig, en bosses homologades

El principal repte del nou sistema de recollida selectiva és reduir el rebuig (fins ara el contenidor gris), ja que actualment es llença allà bona part de la brossa que es podria reciclar. Per fomentar-ne un ús responsable, s’hauran de fer servir obligatòriament unes bosses homologades amb una identificació del domicili d’on procedeixen. Aquestes bosses es lliuraran amb el kit d’inici a cada habitatge i després es reposaran a l’Oficina de Ripollet Aporta, ensenyant la targeta. En relació a les bosses identificades, que moltes persones han relacionat amb el règim sancionador, Castillejo aclareix que “el que es busca és que s’utilitzi el sistema, però no es mirarà cada dia ni cada mes, ni caldrà avisar si estan fora i no el fan servir, [...] el règim sancionador, que ha d’acompanyar cada servei, només està pensat per aquelles persones que actuen amb mala fe, no busquem com perseguir sinó com fer-ho bé”. 

Quant a la matèria orgànica, aquesta haurà d’anar en bossa compostable (marró) i els envasos en una bossa semitransparent (sol ser groga). Es podran fer servir les del supermercat o demanar-ne gratuïtament a l’Oficina. Finalment, el paper es traurà en bossa de paper i el cartró, plegat.

El cas de Can Tiana-Pont Vell

Pel que fa als barris de Can Tiana i del Pont Vell, per la seva proximitat a Cerdanyola, es mantindran els contenidors actuals, però, a partir del 5 de setembre, els contenidors marró, gris i groc s’obriran amb targeta i estaran tancats a les nits. Per contra, el blau i el verd continuaran oberts.

Els residus comercials

A la zona del nucli urbà, tots els residus d’establiments comercials i hostaleria es recolliran porta a porta, excepte el vidre que es continuarà llençant al contenidor obert. Al barri de Can Tiana-Pont Vell, els residus orgànics i de paper i cartró es recolliran porta a porta i els envasos i el rebuig aniran en contenidor tancat. Com la resta de veïnat, cada establiment tindrà una targeta electrònica o l’aplicació del mòbil per obrir el contenidor. El vidre continuarà recollint-se en contenidor obert.

Bústies i àrees d’emergència

El nou servei Ripollet Aporta es complementa amb les bústies per a residus de tèxtil sanitari, uns contenidors per recollir productes com ara bolquers, compreses, etc. Es tracta d’uns petits contenidors tancats, que també s’obriran amb la targeta. Es podran utilitzar sense limitacions, però caldrà demanar-ne accés a l’Oficina de Ripollet Aporta. Aquestes bústies se situaran a diferents punts de la ciutat, tenint en compte les necessitats del servei.

D’altra banda, també hi haurà els punts d’emergència, on dipositar les bosses de tota mena de residus, quan sigui impossible baixar-les el dia o hora corresponent. Hi haurà una àrea fixa al costat de la nau de serveis del polígon Cadesbank, entre els carrers de Molí i Bilbao (funcionarà de 8 a 22 h), i dues àrees mòbils (17 a 22 h). Aquest sistema tindrà un ús limitat.

El kit de reciclatge

El kit inicial es repartirà progressivament per zones a cadascun dels prop de 16.000 habitatges de Ripollet, amb el material necessari per participar correctament en el nou sistema de recollida. Es donarà un cubell reixat per a l’orgànica; un imant amb el calendari de recollida de cada fracció segons el sector; un plànol amb les ubicacions de les Àrees d’emergència mòbils, i bosses amb identificador per a la fracció rebuig i sense identificar per a l’orgànica i els envasos. Així mateix, arribarà per via postal la targeta per obrir els contenidors.

Informació i acompanyament

El nou servei compta amb l’acompanyament d’una trentena d’educadors ambientals, contractats amb el suport de Ripollet Impulsa, que tindran la funció d’informar els veïns o comerços per a la millora de la separació selectiva dels residus. Un suport que es complementa amb l’Oficina de Ripollet Aporta, que obrirà de dilluns a divendres, d’11 a 14 i de 16 a 20 h.

També es poden resoldre dubtes o demanar informació al correu electrònic ripolletaporta@ripollet.cat o al telèfon i Whatsapp 658 912 786. A més, tota la informació actualitzada sobre el nou servei es pot trobar a ripollet.cat/ripolletaporta, on hi ha un apartat de preguntes freqüents on es dona resposta als dubtes més habituals que poden sorgir respecte al nou sistema de recollida de residus. I, per últim, s’ha habilitat el nou canal de Telegram de Ripollet Aporta, on s’informarà periòdicament de l’actualitat i les novetats del servei.

NdP