Ripollet se suma al Programa de Mentoria social per ajudar les persones nouvingudes a arrelar en el territori
El projecte, dins el Programa Català de Refugi, busca persones voluntàries per crear grups d’acollida perquè acompanyin una persona o família nouvinguda i/o refugiada i l’ajudin a assolir la plena autonomia social i laboral.
L’Ajuntament de Ripollet vol impulsar al municipi el Programa de Mentoria social, una forma de col·laboració de la ciutadania, el tercer sector i el món local, amb el suport tècnic del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya. La iniciativa consisteix a mobilitzar aquelles persones que vulguin crear grups d’acollida per acompanyar una persona o família migrada, en el seu procés d’arrelament al territori, ajudant-la en temes com la llengua, la descoberta de l’entorn, l’ampliació de la seva xarxa social i també en el seu itinerari laboral.
El programa va ser presentat el passat 6 d’octubre a diferents entitats i col·lectius locals i el pròxim 26 d’octubre, a les 18.30 h al Centre Cultural, es farà una presentació oberta a la ciutadania en general.
Els grups d’acollida estan formats per entre 2 i 5 membres, majors de 25 anys, amb una relació prèvia entre si, que dominin el català i el castellà i que coneguin el territori. Després d’una entrevista i participar en una formació prèvia de 12 hores, són emparellats amb persones mentorades i es reuneixen tots setmanalment, de 2 a 4 hores, durant 8 mesos, prorrogables a un any. Durant aquests mesos, reben el suport i el seguiment de l’equip tècnic.
El perfil de les persones mentorades és el d’unitats familiars o persones individuals que fa almenys dos anys que estan empadronades a Catalunya i participen de forma voluntària. Són persones que es troben en un procés vital adequat per aprofitar la mentoria, amb les necessitats bàsiques cobertes, habilitats socials i comunicatives i inquietuds per aprendre i conèixer.
Actualment, al Vallès Occidental hi ha un total de 60 persones inscrites al Programa de Mentoria, amb 7 tàndems actius i 4 pendents d’iniciar-se.
NdP