Es posa en marxa un nou procés participatiu sobre la futura Biblioteca Central de Ripollet
Amb el nom de ‘Creixe:ment. La cultura, per seguir avançant’, el procés participatiu girarà entorn el futur equipament, que es construirà a Can Mas i que complementarà l’actual biblioteca. Les diferents accions d’aquest procés començaran dilluns vinent, 21 de febrer, i es desenvoluparan fins a l’1 d’abril.
L'Ajuntament de Ripollet iniciarà aquest mes de febrer el procés participatiu ‘Creixe:ment’, amb l'objectiu de seguir avançant en els acords i compromisos adquirits amb la Diputació de Barcelona per poder projectar la segona Biblioteca de Ripollet, ja avalada pels estudis tècnics de viabilitat. Aquest equipament, com va explicar el regidor de Cultura, Oriol Mor, durant la roda de premsa d’aquest dijous, 17 de febrer, funcionarà com una Biblioteca Central, amb l’objectiu “que sigui la biblioteca mare que teixeix xarxa amb la biblioteca de proximitat que ara tenim i que conservarem, al barri de la Maragall”. Per tal de projectar-la, del 21 de febrer a l’1 d’abril es durà a terme un procés participatiu per tal de definir les necessitats específiques del projecte, serveis i espais de la nova Biblioteca Central. El futur equipament s’ubicarà al solar municipal de la cantonada del carrer de Sant Jaume amb el carrer de la Font de Can Mas, just davant de la masia de Can Mas.
Segons el Mapa de lectura pública de Catalunya, els municipis de més de 30.000 habitants tenen l’obligació de tenir el servei bibliotecari descentralitzat i, per tant, Ripollet no compleix els estàndards fixats. L’actual Biblioteca, que just aquest any arriba als 25 anys, “no pot créixer més”, com va explicar Mor, i “s’aposta per implementar un nou model bibliotecari, basat en el model nòrdic, però adaptat a la realitat i singularitats del nostre municipi, tal com s’està fent a la resta de Catalunya”. Així, es tracta de dotar a Can Mas d’un equipament públic generador de processos comunitaris, amb l’objectiu d’arribar a noves persones usuàries i que aquestes siguin les protagonistes, generant coneixement i essent persones actives.
Presentació del procés participatiu de la biblioteca Central de Ripollet amb els regidors de Cultura, Oriol Mor, i Participació, Sergio Linares.
Es tracta, com va detallar el regidor de Cultura, de “conservar l’essència i innovar els serveis, és a dir, que la Biblioteca ha de continuar essent un referent en l’àmbit lector, un espai de formació, de convivència i d’accés democràtic a la informació i al coneixement, però, davant les transformacions de l’entorn, la Biblioteca pública també està obligada a oferir els seus serveis de forma diferent”. L’equipament ha de continuar essent un entorn ideal on llegir, aprendre, compartir, descobrir i participar, i on aconseguir un espai intergeneracional que promogui valors d’equitat, convivència, inclusió, lluita contra la bretxa digitals i culturals. Però també és important aplicar a l’equipament una mirada més tecnològica, multicultural, de perspectiva de gènere i de la sostenibilitat. I sempre, des del punt de vista de creació d’una xarxa de biblioteques a Ripollet.
La interrelació de la Biblioteca amb el barri
El regidor de participació, Sergio Linares, va explicar per la seva part que aquest procés participatiu “és un pas indispensable per complir el nostre Pla d’Acció Municipal de construir una segona biblioteca al barri de Can Mas”. Aquest procés es basa en tres eixos bàsics, com són la dinamització del barri, la interrelació entre la Biblioteca i l’entorn i l’aposta per l’espai jove. Es tracta de preguntar a la ciutadania quins espais, usos i activitats vol que tingui la Biblioteca, com vol que sigui i què volen que hi passi o s’hi pugui fer.
Entre els mesos de febrer i abril s’han previst diferents formes de participació, dins la fase de recepció de propostes i valoració. La primera és una enquesta en línia, que es podrà omplir del 21 de febrer a l’1 d’abril, només de forma telemàtica. En aquest sentit, com va explicar Linares, “s’han posat els mitjans per tal que aquelles persones que no tinguin els mitjans o no tinguin els coneixements també puguin participar”, donat que podran rebre assistència per fer-ho, tant al Centre Cultural com a la Biblioteca. També s’habilitaran tres punts d’interacció mòbil per donar a conèixer el procés, entre els mesos de febrer i març. El 15 de març, a les 19 h, a l’Escola El Martinet es farà un taller presencial. “És una activitat adreçada a tothom, però principalment volem tenir contacte amb entitats del barri, i veïnes i veïns que ens donin a conèixer què esperen de la Biblioteca i què creuen que els hi pot oferir”, va explicar el regidor de Participació. Del 23 de febrer a l’11 de març, s’instal·larà un panell de consulta a la Biblioteca, amb diferents espais i fotografies d’altres biblioteques, per tal que la gent pugui inspirar-se i participar. Com en altres processos participatius, també es podran enviar propostes a través del correu electrònic participa@ripollet.cat i del WhatsApp 636 289 615.
Totes les propostes seran valorades tècnicament i a mitjans d’abril està prevista una sessió de devolució dels resultats. Un cop es tingui elaborat el pla d’usos, caldrà licitar el projecte executiu, que l’Ajuntament espera tenir enllestit abans que acabi el mandat, l’any vinent, per tal d’executar-lo durant la pròxima legislatura.
NdP