S'inicien les obres de remodelació de la Casa de les Dones
Les tasques de remodelació de l'edifici de l'antic Jutjat de Pau han començat aquest dijous, 15 de desembre, i està previst que s'allarguin sis mesos. El projecte redactat contempla el procés participatiu 'El futur és lila', que determinava el pla d'usos de l'espai feminista de referència de Ripollet.
Aquest dijous, 15 de desembre, s'han iniciat les obres de remodelació de l'edifici de l'antic Jutjat de Pau, ubicat al carrer Nou, 21, que es convertirà en un nou equipament per a la ciutat. Es tracta de la Casa de les Dones, que vol ser el punt de referència per a les dones i entitats feministes, així com de les polítiques feministes municipals. El projecte de reforma, redactat per Edifser Edificacions i Serveis i aprovat el passat mes de març, va ser adjudicat a l'octubre a l'empresa Constru-Eco Park, per un import de 193.930,27 €. La durada prevista de les obres és de sis mesos.
Canvi de paradigma
El projecte de reforma de la Casa de les Dones es va redactar d'acord amb el pla d'usos, fruit del procés participatiu 'El futur és lila'. Aquest es va iniciar el novembre de 2020 i va comptar amb la participació de dones de totes les edats, moviments i col·lectius de dones de les entitats locals. Entre totes es van definir i planificar els usos que les dones del municipi volien donar al nou espai de referència feminista de Ripollet, plantejant un canvi de model, que vol deixar enrere el marc assistencial, per situar-lo en el marc de l'acompanyament en el creixement personal de les dones.
Amb aquest canvi de paradigma es vol donar una resposta integral a les demandes de formació i atenció en tots els aspectes de la vida de les dones i impulsar polítiques d'igualtat de gènere de prevenció i sensibilització, tant a dones com a homes. Entre els usos de l'equipament hi ha els serveis d'informació i orientació; atenció i suport personalitzat; actuacions grupals i treball comunitari; promoció de les xarxes de dones, formació i sensibilització per a la igualtat de gènere, a més d'oferir un servei de recursos i documentació. El model de gestió proposat serà de cogestió entre l'Ajuntament i la comunitat/entitats.
Una casa oberta i amb espais polivalents
L'objectiu del projecte de remodelació és aconseguir espais oberts i polivalents, amb possibilitat de creació de zones independents i l'ús de parts mòbils per donar diferents usos als espais. Es tracta d'aprofitar l'espai al màxim, mantenint el seu valor patrimonial, l'accessibilitat, la seguretat, el confort i adequant-lo a totes les normatives. També s'ha volgut mantenir la independència entre plantes per facilitar l'obertura de determinats espais fora de l'horari habitual de funcionament i que no interfereixi en la feina més tècnica i més assistencial que s'ha de dur a terme. En aquest sentit, a la planta primera, s'ubicaran els despatxos independents i les zones restringides, deixant una de les entrades directes de la façana a l'escala que puja a la primera planta i mantenint la porta d'accés a la planta baixa. Això també ajuda a millorar l'eficiència energètica i sectorització de l'edifici.
També s'ha volgut donar la màxima lluminositat a les dues plantes i, sobretot, fer partícip al pati com una zona més on poder fer activitats i treballs. Per això, les obertures de la façana posterior es convertiran en dues grans balconades practicables i es crearà a la planta superior una terrassa amb estructura de fusta. També es mantindrà a la planta baixa una zona exterior de porxo amb ombra i es plantarà glicina ancorada per tal que, amb la floració de l'estiu, aporti ombra i a l'hivern deixi passar la llum i el sol.
Pel que fa a la construcció del final del pati, aquesta s'ha pensat com un espai útil per realitzar activitats més lúdiques, amb una façana de fusta i vidre que es pugui obrir per crear un espai que doni continuïtat amb les zones exteriors i que sigui agradable per poder fer tallers de diferents tipologies, guanyant una gran sala. Tots aquests espais exteriors volen donar més protagonisme al pati de la finca que durant molts anys no s'ha aprofitat, mantenint el llimoner com a element patrimonial. L'edifici serà totalment accessible i s'instal·larà un ascensor per accedir a la planta superior.
El projecte també té present el valor patrimonial d'aquest edifici del segle XIX, que al llarg de la seva història ha estat seu bancària de Caixa Sabadell, la primera biblioteca pública de Ripollet, seu del Centre Municipal de Salut Pública i, per últim, va allotjar el Jutjat de Pau. La reforma s'ha projectat mantenint al màxim la façana principal, la barana interior de l'escala que hi ha a la planta baixa, la porta d'un petit magatzem amb el gravat de Caixa de Sabadell, a més de mantenir al màxim les motllures del fals sostre de la primera planta.
NdP