L'impuls de la contractació pública responsable avança als ajuntaments de Ripollet, Montcada i Reixa
El passat dia 6 d'abril la Casa de la Vila de Montcada i Reixac va acollir una jornada d'intercanvi d'experiències i debat sobre la aplicació de la contractació pública responsable a l'administració local. Aquesta jornada estava organitzada pels municipis de Barberà del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac i Ripollet, dins del Projecte per l'impuls de l'economia social i solidària -SSEguim Treballant- que els 4 ajuntaments estan desenvolupant colaborativament des de 2016. A l'acte van assistir responsables dels departaments de Secretaria, Intervenció, Contractació i Compres dels consistoris organitzadors, i també personal tècnic d'altres ajuntaments del Vallès Occidental.
La Jornada, que ha estat presentada pel president de l'Àrea Econòmica de l'Ajuntament de Montcada i Reixac, ha girat al voltant de l'exemple de l'Ajuntament de Barcelona. Així, els participants han pogut conèixer de primera mà aquesta experiència en què, des de l'any 2017, es va començar a estudiar i a aplicar algunes mesures destinades a fer una contractació pública responsable (CPR).
Cal remarcar que la nova llei estatal de contractes del sector públic 9/2017, en vigor des del passat 8 de març, posa en marxa un nou marc legislatiu on la contractació pública deixa de banda el criteri de l'oferta econòmicament més avantatjosa i fa prevaler criteris socials, mediambientals i d'innovació de forma transversal i obligatòria en la contractació.
Durant l'exposició, Francisco Blanco, Director de Coordinació de la contractació administrativa de l'Ajuntament de Barcelona, ha explicat el treball fet fins ara per la corporació, impulsat a través de dos grups motors, un d'intern, amb especialistes de la compra pública on tots els agents de l'administració tenien representació, i un d'extern, on s'ha creat una taula de contractació pública integrada per representants del teixit empresarial i associatiu. Aquesta tasca s'ha traduït en l'aprovació d'un Decret que fixa un seguit de criteris a l'hora de fer contractes públics com ara que l'oferta econòmica suposi només el 35% de la puntuació -en comptes del 51%- i que puntuïn qüestions com que l'empresa adjudicatària tingui una plantilla estable, subcontracti empreses d'inserció laboral o pagui sous per sobre del que marca el conveni. També s'exigeix el compliment de la llei pel que fa al percentatge de treballadors discapacitats contractats i a l'aplicació dels plans d'igualtat de gènere, entre altres qüestions. Francisco Blanco conclou que "és una nova forma de fer compra pública que ha vingut per quedar-se".
Al seu torn, Begoña Planas, Tècnica de la Direcció d'Innovació Socioeconòmica de Barcelona Activa, ha remarcat l'oportunitat que pot significar aquest avenç per al sector de l'Economia Social i Solidària, i ha exposat les diferents eines amb les que s'està treballant des de l'Ajuntament de Barcelona per donar a conèixer aquest sector i enfortir-lo. Per acabar, el Regidor delegat d'Hisenda i Intervenció de Montcada i Reixac, Oscar Gil, ha subratllat la importància del treball mancomunat per fer front als reptes que aquesta pràctica demana.
Ripollet, 10 d'abril de 2018.