Les Jornades Europees de Patrimoni 2021 giraran al voltant dels anys republicans a Ripollet
Les activitats se centraran entorn l'exposició “Persones, somnis i ideals. Els anys republicans a Ripollet: 1931-1936”, una mostra fruit de la col·laboració entre el Centre d’Interpretació del Patrimoni, l’Arxiu municipal i el Grup d’Estudis Ripolletencs.
El mes d‘octubre arriba farcit d’activitats de Patrimoni. A banda de la participació al ‘Benvinguts a Pagès’, aquest dissabte 2 d’octubre, amb visites al Molí d’en Rata, els dies 8, 9 i 10 d’octubre hi ha una cita ja consolidada des de fa anys en l’àmbit europeu: Les Jornades Europees de Patrimoni. Les JEP són una iniciativa del Consell d’Europa i de la Comissió Europea, que se celebren a Catalunya des del 1991 i són considerades l’activitat participativa més important d’Europa sobre patrimoni cultural.
El CIP Molí d’en Rata, que hi participa des de 2007, s’hi suma enguany posant com a eix central una nova exposició, que s’instal·larà a la sala d’exposicions temporals i que commemora els 90 anys de la República. Amb el títol “Persones, somnis i ideals. Els anys republicans a Ripollet: 1931-1936”, aquesta mostra és fruit de la col·laboració entre el Centre d’Interpretació del Patrimoni, l’Arxiu municipal i el Grup d’Estudis Ripolletencs, que han fet la recerca i la redacció dels textos.
A banda, ha comptat amb la participació i col·laboració de diferents veïns i veïnes i entitats de Ripollet i de Cerdanyola que han participat amb la recerca o cessió de documents, fotografies i objectes de l’època.
A la mostra es podran veure exemplars originals de la Revista Talaia, conservada per la família Mimó de Cerdanyola; flascons i píndoles de farmàcia del farmacèutic i jutge de pau Ernesto Sales, i es visionarà una gravació de l’època del primer equip de bàsquet de Ripollet.
També destaquen els originals de la revista Sempre Avant, vinculada al mètode Freinet, un moviment pedagògic innovador en què l’infant és autor del seu propi aprenentatge. I s’hi mostrarà una maqueta de l’escola Anselm Clavé en temps de la República, realitzada pels maquetistes locals Jordi Voltà i Modest Serra.
La mostra s’estructura en 4 grans blocs: la part més política; els valors que va impulsar la república; els canvis a nivell urbanístic i d’equipaments que es van impulsar en aquest període, i la vida cultural i esportiva que protagonitzava la comunitat.
A més, recupera alguns personatges importants del període del 1931 al 1936, ja sigui per la seva participació en política, en l’educació o en l’entreteniment. Alguns d’ells ja coneguts, però d’altres que segurament provocaran més d’una sorpresa.
L’exposició anirà acompanyada d’un seguit d’activitats que farciran tot el cap de setmana de les Jornades.
Programa d’activitats
La inauguració es farà el dia 8 d’octubre, a les 18.30 h i comptarà amb la participació de la Societat coral “El Vallès”. Per preservar la seguretat de tothom, caldrà reserva prèvia per poder assistir a l’acte d’inauguració. La mostra es visitarà en grups de 10 persones de manera lliure, fins a les 21 hores.
Dissabte, dia 9, a les 17 hores, es farà l’itinerari ‘Els escenaris de la 2a República a Ripollet’, a càrrec del Grup d’Estudis Ripolletencs (GER). Les places són limitades i cal inscripció prèvia al CIP. A les 18 h, hi haurà una activitat adreçada al públic familiar i vinculada a l’innovador mètode pedagògic Freinet, que va impulsar la República a Ripollet. Els assistents podran experimentar amb la tècnica de la impremta i conèixer com aquesta contribuïa a l’aprenentatge dels alumnes.
Dissabte, a més, de 17 a 20 hores, hi haurà portes obertes al CIP, on es podrà veure la nova exposició, i al Molí d’en Rata.
L’activitat més innovadora arribarà diumenge 10, de 10 a 14 h, amb una recreació històrica de diferents escenes de l’època de la República a càrrec del grup de Recreació Històrica DidPatri de la Universitat de Barcelona i la XV Brigada Mixta. L’entrada serà lliure i no cal reserva prèvia, però sí que s’organitzarà en grups, que aniran passant cada 20 minuts per les diferents escenes.
A les 11 h, hi haurà un segon itinerari ‘Els escenaris de la 2a República a Ripollet’, a càrrec del Grup d’Estudis Ripolletencs i també caldrà inscripció prèvia.
Tant el CIP com el Molí d’en Rata tindran portes obertes, de 10 a 14 h.
Memòria en xarxa
Finalment, el vestíbul del CIP acollirà un mòdul de Memòria en Xarxa, una activitat de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona que consisteix en una exposició dispersa en el territori i articulada entorn d’un fet històric, que assenyala als museus com a dipositaris de la seva memòria material i com a transmissor d’un llegat comú.
Ripollet participa d’aquesta activitat i forma part de l’exposició “Visca la República”, dispersa en 25 museus de la demarcació de Barcelona, a partir d’una selecció d’objectes provinents de les seves col·leccions, relacionats amb diferents episodis del període que s’inicia el 14 d’abril de 1931, amb la proclamació de la Segona República.
El recorregut que es proposa és transversal en l’espai i el temps, es pot veure simultàniament a diferents municipis des del mes d’abril de 2021 fins al gener de 2022 i de manera conjunta en aquest web.
Mes d’octubre dedicat al patrimoni
L’octubre seguirà amb diverses activitats programades entorn de l’exposició:
- Diumenges 17 i 31 d’octubre, a les 11.30 h. Visita guiada a l’exposició “Persones, somnis i ideals. Els anys republicans a Ripollet: 1931-1936”
- Diumenge, 24 d’octubre, a les 11.30 h. Itinerari ‘Els escenaris de la 2a República a Ripollet’, a càrrec del Grup d’Estudis Ripolletencs.
Totes les activitats requereixen inscripció prèvia, al telèfon 935 946 057 o al correu electrònic molidenrata@ripollet.cat.
Benvinguts a Pagès
Aquest cap de setmana del 2 i 3 d’octubre se celebra ‘Benvinguts a pagès’, en què les explotacions de tot Catalunya obren les portes de casa seva per ensenyar-nos camps, ramats, barques i obradors. Ripollet hi participa explicant com es transforma el cereal en farina i recuperant una part de la història local, però també del Vallès i del territori català. Així, l'Ajuntament ha organitzat visites guiades a l’antic molí fariner, aquest dissabte, 2 d’octubre, a les 17.30 h i a les 19 hores. El preu de l’entrada és de 3 euros per persona.
Les inscripcions es poden fer al telèfon 935 946 057 o al correu electrònic molidenrata@ripollet.cat.
Ripollet, 30 de setembre de 2021