Clarificar les presumptes irregularitats de la monarquia espanyola
Moció per clarificar les presumptes irregularitats comeses per la monarquia espanyola. Presentada pel grup d’ERC-ARA-AM.
Si una cosa ha caracteritzat la monarquia espanyola de les darreres dècades han estat els escàndols. Especialment aquells que envolten a la figura de Joan Carles I. Ara, i en plena crisi sanitària i social que viu el país arran l’emergència del coronavirus, la monarquia espanyola i el rei Felip VI admeten sense vergonya les possibles irregularitats en els comptes del rei emèrit.
Les investigacions periodístiques apunten a un compte bancari suís del Rei Joan Carles en què hi hauria 100 milions de dòlars provinents de l’Aràbia Saudita. Una fortuna feta a base de negocis de venta d’armes entre d’altres a països com l’Aràbia Saudita, que segons fons no oficials (ja que la llei franquista 9/1968 de secrets oficials ho impedeix), supera els 2.000 milions d’euros. La fortuna reial ha estat dipositada, segons les mateixes informacions, en bancs suïssos per evitar el control de qualsevol tipus.
Ara, enmig de l’escàndol, lluny d’explicar la veritat i regularitzar aquesta situació, l’actual rei Felip VI ha renunciat públicament a l’herència paterna, en un intent d’amagar aquesta situació i netejar la seva imatge. El comunicat emès el passat 15 de març en què Felip VI renuncia a l’herència del rei emèrit es va fer amb nocturnitat i traïdoria, aprofitant el context en què, lògicament, la ciutadania està preocupada per la crisi sanitària i humanitària que estem vivint. Tal és la maniobra, que ha estat precipitada i sense anàlisi prèvia, que queda per veure que la renúncia sigui possible, ja que segons l’article 991 del codi civil no és senzill renunciar a una sola part de l’herència.
Cal clarificar aquest origen i arribar fins al fons de la qüestió al voltant d’una monarquia corrupta i hereva del franquisme. De manera implícita la monarquia espanyola accepta l’origen poc net del fons que ha gestionat la Casa Reial fora del pressupost públic. Per tots aquests motius, Esquerra Republicana ha instat la Comissió Europea a investigar aquest suposat cas de blanqueig de capitals, i ha presentat una sèrie de demandes al Congrés dels Diputats, per crear una comissió d’investigació, que permeti investigar fins al final l’origen de la fortuna dels Borbó. La constitució no pot ser una excusa per tapar de nou la corrupció de la monarquia.
Per tots els motius exposats anteriorment, es proposa l’adopció del següents acords:
PRIMER.- Manifestar el rebuig al sistema monàrquic espanyol, corrupte i hereu del franquisme.
SEGON.- Demanar al Congrés dels Diputats la creació d’una comissió d’investigació que permeti investigar les presumptes irregularitats comeses per membres de la Família Reial, així com dels seus còmplices, i les seves possibles influències en la política diplomàtica i comercial de l'Estat espanyol amb l'Aràbia Saudita.
TERCER.- Expressar el suport a qualsevol iniciativa encaminada a denunciar l’opacitat de la monarquia espanyola, i en favor de clarificar qualsevol presumpte irregularitat comesa per la mateixa.
QUART.- Fer efectiva la retirada dels reconeixements a Joan Carles I i el canvi de noms de carrers que en facin referència (en el cas que n’hi hagi de locals)
CINQUÈ.- Traslladar aquests acords a la mesa del Congrés dels Diputats, i a la mesa del Senat.
***
La moció s’adopta per votació: Ordinària.
Vots favorables: 17. Dels grups de ADecidim, PSC-CP i ERC-ARA-AM.
Vots en contra: Cap.
Abstencions: 4. Dels grups de C’s i SOM Ripollet.