Moció en favor de l’educació pública de 0 a 3 anys. Presentada pel grup municipal d'Ara Decidim Ripollet. Exp. 2024/8200.-
La Llei d’Educació de Catalunya, en el seu preàmbul, recull la voluntat de dotar la societat catalana amb la millor educació a les noves generacions per fer de Catalunya un país pròsper, benestant i cohesionat, on tothom que hi viu pugui portar a terme lliurement el seu projecte vital. L'educació és un dret de totes les persones, reconegut l’ordenament jurídic. L'exercici d'aquest dret s'ha de garantir al llarg de tota la vida, atenent totes les facetes del desenvolupament personal i professional i desplegant mesures d’equitat per a l’accés al sistema educatiu públic a tot el territori.
L’educació durant els primers anys de vida és fonamental pel desenvolupament integral dels infants. Durant aquest període s’estableixen les bases per l’aprenentatge futur, així com el desenvolupament emocional, social i cognitiu. La gratuïtat i la universalitat de l’etapa d’educació infantil esdevé una política d’equitat i una palanca clau per proporcionar als infants una educació primerenca de qualitat i redreçar la cohesió territorial, social i cultural. L’educació dels infants de 0 a 3 anys ha de ser una prioritat i és responsabilitat dels poders públics invertir-hi.
La gratuïtat de l’etapa I2 que es la govern de la Generalitat va establir a partir del curs 22/23 és una passa important i una aposta decidida, però no ha estat suficient. L’efecte d’aquesta mesura ha estat un augment de la demanda de places per part de les famílies, i passant la responsabilitat als ajuntaments, que són els qui acaben gestionant les escoles bressol.
A Ripollet, on gràcies al govern de Decidim, la gestió de les escoles bressol és municipal, amb una aposta clara per vetllar per la qualitat del servei educatiu, ens hem topat amb aquesta realitat i 110 infants s’han quedat sense plaça a les escoles bressol públiques. Actualment s’ofertaven 80 places, per tant, s’ha doblat la demanda. Una sobredemanda que necessita ja d’una solució que podria haver-se estat treballant durant aquest curs per tal d’optar als fons una línia de finançament Next Generation creada especialment per construir, habilitat o reformar espais, un cop creades les places i que podria haver estat la solució de cara al curs 25/26.
A banda de la problemàtica de la manca de places, les escoles bressol es topen amb una realitat més complexa i diversa que necessita de recursos específics (vetlladores,..) per tal d’atendre amb qualitat als nostres infants.
Per tot això, proposem els següents acords:
1. Demanar al Govern de la Generalitat establir un nou mapa de l’escolarització del primer cicle de l’educació infantil on reflecteixi les places que s’han de crear per arribar a la universalització d’aquesta etapa i crear des de l’Ajuntament de Ripollet les places públiques municipals necessàries per a arribar a la universalitat del primer cicle d’educació infantil al nostre municipi.
2. Demanar al Govern de la Generalitat i de l’Estat el finançament necessari per assegurar la universalitat i gratuïtat del primer cicle de l’educació infantil.
3. Dotar de recursos a les escoles bressol per tal de tenir personal qualificat per atendre a la diversitat.
4. Augmentar la partida econòmica per tal de fer l’increment de sous que les treballadores porten temps exigint. Reclamem que s’acceleri els tràmits administratius i que en pocs mesos sigui una realitat.
5. Comunicar al Govern de la Generalitat, al Govern de l’Estat i al consell municipal els acords.