Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Casal d’Avis que volem és un espai de trobada i on aprendre, més còmode i accessible

Aquestes són les principals conclusions del procés participatiu ‘El Casal és teu’, portat a terme per l’Ajuntament entre octubre i desembre de 2021 i on han participat més de 300 persones, ja sigui a les trobades presencials com a través d’enquestes.

El Casal d’Avis que volem és un espai de trobada i on aprendre, més còmode i accessible.

El regidor de Gent Gran, Eric Plata, va presentar aquest dilluns, 24 de gener, els resultats del procés participatiu ‘El Casal és teu’, adreçat a totes les persones, especialment les usuàries, i a entitats, per definir un nou model de Casal d’Avis a Ripollet. Després de dues sessions informatives, el mes d’octubre, amb una participació de més d’un centenar de persones, es va realitzar una enquesta durant el mes de desembre, amb un total de 204 enquestes recollides, a partir de les quals s’ha elaborat l’informe presentat. 200 de les enquestes van ser recollides en paper, a través d’urnes, i 4 qüestionaris en línia a ripollet.cat. Com ha explicat el regidor de Gent Gran, “ens queda pendent fer la devolutiva presencial, ja que hem detectat que és la forma que prefereixen les persones usuàries, però lamentablement, no ens ho permet la situació sanitària”.

Actualment, el Casal d’Avis obre de 10 a 13 h i de 16 a 19 h, acollint tallers d’informàtica, memòria i ús del mòbil al matí, a càrrec de l’Ajuntament, i grups de teatre, poesia i coral a la tarda, a càrrec de l’Associació de Jubilats, que és qui s’encarrega d’obrir i tancar l’equipament, fins que el contracte del bar estigui licitat. De moment, el ball de diumenge, no es realitza com a mesura de precaució per la Covid19.

Un lloc on socialitzar i fer activitats
De l’estudi es desprèn, com explica Plata, que “les persones grans del nostre municipi no plantegen grans canvis, però sí millores a nivell d’infraestructures”. Així, els objectius del Casal d'Avis els prioritzen en el següent ordre: realitzar activitats amb altres persones (61%),  disposar d'un punt de  trobada (58,5%), gaudir d'activitats de diversió (41%) i gaudir d'activitats d'aprenentatge (36,5%). Quant a les funcions del Casal, un 55,8% indica que ha de ser un lloc on aprendre coses, el 46,2% opina que és un lloc on fer activitats per divertir-se i entretenir-se, el 41,2% per conèixer gent, però també per tenir cura de la salut (38,7%) i on fer activitats de voluntariat (31,7%).

Quant a les activitats, la més demandada és la de ball (64,4%) i els viatges i excursions turístiques (63,9%), seguides de les sortides culturals (47,5%), activitats socials com dinars i sopars (47%). Les persones participants també proposen comptar amb un programa de teatre i música, conferències, activitats familiars i cinefòrum, entre d’altres. Pel que fa als tallers, els més demanats són els de memòria (63,2%), teatre (55,2%), manualitats (51,2%), poesia (47,8%) o noves tecnologies (44,8%). Coincideix que la majoria de tallers demanats estan actius en aquests moments, excepte el de manualitats, per falta de demanda. Altres tallers demanats amb més d’un 20% són els de cant coral; relaxació-ioga-tai-txi; tertúlia literària; classes de ball; pintura i dibuix; musicoteràpia; taller d'escriptura; taller de jocs de taula; costura; cuina saludable, i artteràpia. La majoria de persones enquestades, prop del 75%, prefereixen fer les activitats i tallers durant el matí.

En relació al espais, les persones enquestades valoren tres com els més importants, que són el bar, la perruqueria i el podòleg, a més de considerar necessària la figura d’un conserge. Quant a les millores en la infraestructura, es proposa millorar l’accessibilitat a l’edifici i de les voreres de l’entorn, millorar portes d’entrada i emergència, finestres, decoració o neteja i la climatització de la sala d’ordinadors, entre d’altres. També es proposa reformar el bar, però aquest aspecte s’ha decidit deixar per més endavant, per tal de no endarrerir la posada en marxa del servei.  

Tot i que s’ha donat l’opció de canviar el nom, més del 60% aposta per mantenir el de Casal d’Avis. També es valora positivament la possibilitat de realitzar activitats a altres equipaments, com ara el Centre Cultural, el Poliesportiu o a centres cívics del municipi.

En definitiva, com ha explicat el regidor, “a grans trets, el que demanen les persones usuàries té més relació amb el programa d'activitats, detalls d'organització i petits arranjaments a la infraestructura que no pas amb el model del gestió o el funcionament de l'equipament”. Eric Plata s’ha compromès a estudiar les prioritats i començar ja a treballar en les millores proposades, a més d’anunciar que està previst que aquest 2022 es posi en marxa la figura d’una dinamitzadora del Casal que pugui coordinar-se amb altres entitats a banda de l’Associació de Jubilats, com ara Creu Roja o La Gresca, per tal de proposa activitats i oferir una mirada més global.

Ripollet, 24 de gener de 2022