Dia de l'arbre 2023
Amb motiu de la 30a edició del dia de l’arbre, recordem com es va iniciar aquesta celebració, quins són els seus objectius i la seva organització. Aquest 30è aniversari, la plantació s’ha dut a terme a dos trams del riu Ripoll, aprofitant els treballs de recuperació de les lleres. Juny 2023
L’esperit de la festa del Dia de l’Arbre comença a Ripollet des de ben antic; un document que data de l’any 1946 ja parla d’aquesta celebració. Correspon a la constitució de la Delegación Local de la Fiesta del Árbol, constituït per la Junta Provincial, l’objectiu de la qual era el “fomento por todos los medios de la repoblación forestal de nuestro suelo incrementando así la riqueza del país.”
L’any 1990, l’Ajuntament de Ripollet reprèn novament la celebració de la festa de l’Arbre.
Aquest 2023, i després de tres anys sense realitzar-se, s’ha celebrat la 30a edició del Dia de l’arbre.
L’objectiu d’aquest dia és conscienciar la població de la importància dels arbres en l’ecosistema urbà, alhora que constitueix un recurs educatiu per inculcar valors de respecte cap al medi.
El Dia de l’arbre se celebra a principis de primavera. Estan convidats a participar-hi tots els alumnes de sisè de primària de les escoles de Ripollet. Abans de la celebració es fa arribar als centres educatius un dossier amb l’organització de la jornada, les explicacions necessàries per aprendre a plantar un arbre així com els tipus d’arbres i de vegetació que plantaran.
La plantació d’arbres que es fa durant la festa permet reforestar gran part dels terrenys o zones verdes de Ripollet: al voltant dels Pinetons o del camí de la Serra, al talús del carrer de Magallanes, a la zona del Molí d’en Xec, al parc Gassó Vargas o al voltant de la pista d’atletisme del Poliesportiu municipal, entre moltes altres.
L’any 2010 va ser declarat per l’Ajuntament de Ripollet com a l’any de l’Arbre, amb motiu del 20è aniversari del Dia de l’arbre. Durant tot l’any es van dur a terme una sèrie d’activitats per fer divulgació sobre la importància dels arbres a les ciutats! També es va elaborar un recull de testimonis de ciutadans i ciutadanes de Ripollet sobre els arbres en la història del nostre municipi.
Enguany, aprofitant que s’han fet els treballs de recuperació de les lleres (actuacions que permeten incrementar la biodiversitat i, per tant, la resiliència als efectes del canvi climàtic) la plantació s'ha dut a terme a dos trams del riu Ripoll: a tocar de la passera del poliesportiu de Ripollet i al tram comprès entre els dos ponts, el de vianants i el carrer de Tarragona).
Després d'aquestes actuacions, el riu podrà evolucionar lliurement i recuperar els seus processos naturals.
La vegetació que s’hi ha plantat és de ribera, indispensable per assolir la qualitat ecològica de les aigües dels rius i, per tant, una part molt necessària per a la seva recuperació.
L’Ajuntament de Ripollet, des de Casa Natura, agraeix a les escoles de primària que ens acompanyen cada any en aquesta jornada. També la col·laboració de tots aquells que fan possible el bon desenvolupament d’aquesta, com és el cas de les persones joves que participen al PFI Auxiliar de Vivers i Jardins.
Aquest acte posa de manifest aspectes ambientals importants per al futur de totes les persones, el valor de la biodiversitat com a element imprescindible en la vida a la ciutat i permet al jovent la seva participació activa en la millora del seu entorn més proper.