El relleu de Ripollet
Coneix les valls, carenes i vessants que podem trobar als poc més de 4 km2 que té Ripollet, així com algunes dades curioses del seu relleu. Octubre 2023
Fem un recorregut pel relleu de Ripollet
Ripollet es troba a la comarca del Vallès Occidental, una gran extensió de territori envoltat d’una colla de serralades que delimiten la seva planúria. Si ens apropem al Parc dels Pinetons i ens enfilem a un punt elevat ho podem comprovar; amb un gir de 360 graus veiem com les serres de Marina i de Collserola tanquen la plana pel nord-est i sud-est mentre que la serralada prelitoral, amb el Montseny, Sant Llorenç i Montserrat com a muntanyes més visibles i emblemàtiques, ho fa pel nord i l’oest.
Malgrat que el Vallès és una planúria, dins el seu territori trobem ondulacions que formen petits turons. Són aquests plecs els quals, a petita escala, conformen el relleu de Ripollet. D’aquesta manera, al seu terme de poc més de 4 km2, a Ripollet també trobem valls, carenes i vessants, malgrat que ara són cobertes per l’asfalt dels carrers que les pugen i baixen i queden desdibuixades pels edificis aixecats al seu damunt.
Quatre dades topogràfiques sobre Ripollet: el punt més alt del municipi és a prop dels Pinetons i arriba als 131 metres d’altitud, una mica més que la denominada zona de Can Tiana, a l’altra banda del riu Ripoll. Entre ells trobem el punt amb una altitud més baixa, 41 metres sobre el nivell del mar, situat a la llera del riu Ripoll just quant deixa el terme municipal de Ripollet i entra al de Montcada i Reixac.
Us proposem un recorregut pel relleu de Ripollet. Ens hi acompanyeu?
El punt de partida és al camí de la Serra, un camí carener que separa Ripollet i Montcada i Reixac. Mirant cap a Montcada és fàcil veure que som damunt d’una carena, però pel cantó de Ripollet no s’aprecia fins que pugem damunt d’una bicicleta i agafem algun dels carrers perpendiculars al camí, tots amb pendent.
Us sembla bé si baixem pel carrer Pau Casals? Gairebé no haurem de pedalar fins travessar els carrers de Monturiol i de Montcada, a partir dels quals segueix una lleugera pujada que ens porta fins al carrer del Calvari, la segona línia de carena local. Des d’aquí, tant si agafem el carrer Cot com si baixem pel carrer Padró, anem a parar a la vall del riu Ripoll, la part més baixa del municipi. Creuem el riu per la passarel·la de la carretera de l’Estació i enfilem cap a munt el carrer de Sant Sebastià, que ens porta fins a Can Tiana, final del nostre trajecte. Us heu cansat?
I una observació final. Si els cursos d’aigua circulen per les valls, com ho fa el riu Ripoll, seguint la vall entre les carenes del camí de la Serra i del carrer Calvari, no podria passar-hi també un, de curs d’aigua? I tant que ho fa! Ara, però, el trobem soterrat i forma part del clavegueram urbà. Sabeu el seu nom? Us en donem una pista...