Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Memòria històrica

2019

Programa d'actes de les II Jornades de Memòria

II Jornades de Memòria. Homenatge a "la Reyes"

Les segones Jornades de Memòria Històrica de Ripollet, el 2019, sota el nom 'Ripollet, 1939. Un abans i un després', volien continuar amb el treball de recuperació de la memòria local iniciat l'any anterior i amb la voluntat de donar-li més força i contingut. Així, es va elaborar un programa més extens, al voltant de la data de finalització de la Guerra Civil, i on el gruix dels actes girava al voltant de 3 grans eixos: la dona, els joves i l'Any Scènica. El programa es va iniciar amb l'exposició 'Dones Lliures a Ripollet' a la Biblioteca, que es va inaugurar amb un acte públic de reconeixement institucional a la sra. Reyes i a les dones represaliades pel franquisme a Ripollet.

"Moltes vegades quan es fa memòria es posa el focus en l'home, en el front, i nosaltres volem posar la mirada en les dones, que també van patir molta repressió i van ser una part molt important d'aquests temps", va explicar el regidor de Memòria Històrica i Joventut, Pablo López, durant la presentació del programa. En aquest sentit, l'exposició Dones Lliures, promoguda pel Comitè de dones, tenia la voluntat de recuperar de l'oblit algunes dones vinculades a Ripollet, que com moltes altres, van contribuir a les millores socials i van defensar la llibertat a Ripollet, sent reprimides per això.

El programa també va incloure una xerrada sobre la història del moviment feminista a Ripollet, a càrrec d'Helena Bea; l'obra de teagtre 'Et vindré a tapar', sobre la supervivència de totes aquelles dones que esperaven sense esperança el retorn dels seus homes, desapareguts a la Guerra Civil; una xerrada sobre la Neus Català, desapareguda el 2019 i un clar exemple de dona lluitadora antifeixista i supervivent de camps nazis, infermera i dona solidària, que ha esdevingut testimoni imprescindible sobre la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial. Aquesta mirada de dona es va completar amb una xerrada sobre la cuina de supervivència en èpoques de gana, a càrrec d'Aina Muñoz, i una visita a la Maternitat d'Elna, on van néixer uns 600 infants, fills de refugiades de la Guerra Civil.

Homenatge a la senyora Reyes

Recuperem la memòria històrica entre els infants i els joves

El programa 'Ripollet, 1939. Un abans i un després', va voler posar en valor els joves historiadors que fan recerca, com l'Aina Muñoz o el Jordi Algué, que van oferir dues de les xerrades, presentades, a més, pel Grup d'Estudis Ripolletencs (GER). També es va voler arribar als més joves a través d'activitats com l'obra de teatre Et vindré a tapar, de la companyia )e( espai en construcció, adreçada a Batxillerats, i l'activitat familiar del Juga amb la història, sobre alimentació en època de guerra. A l'exposició de la Diputació '1939. Abans i després', que va acollir el CIP, Ripollet va aportar unes redaccions d'entre l'any 1937 i 1939, en que els nens expliquen el seu dia a dia durant la Guerra Civil. 

En el marc de l'Any de les Arts Escèniques, a banda de l'espectacle 'Et vindré a tapar', de la companyia )e( espai en construcció, inspirada en una història real, el Teatre Auditori del Mercat Vell també va acollir 'Cants d'exili i esperança', un concert commemoratiu del 80 aniversari del pas pels Pirineus de la retirada republicana, a càrrec de la Societat coral "El Vallès".