Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Memòria històrica

2021

Programa de les III Jornades de memòria

III Jornades de Memòria Històrica dedicades als ripolletencs deportats als camps nazis
 
Després de diversos ajornaments a causa de la pandèmia, arriben les III Jornades de Memòria Històrica, que aquest any estaran dedicades als ripolletencs deportats als camps nazis, coincidint amb la celebració, el 27 de gener, del Dia Mundial de Record a les Víctimes de l'Holocaust i altres genocidis. Així, s'ha elaborat un programa, la major part del qual serà en format virtual, on es parlarà sobre la lluita de la memòria avui; el cost humà de la violència política a Ripollet durant el període de 1933 a 1945; i l'auge i declivi del moviment veïnal ripolletenc. A més, tindrem la presentació del llibre 'Memórias y viñetas', de David Fernández; i es projectarà la pel·lícula 'La professora d'història', al Teatre Auditori, sent aquest últim l'únic acte presencial que s'oferirà a la ciutadania.
 
El tret de sortida serà l'exposició 'Deportats. Ripolletencs als camps nazis. 1940-45', que s'instal·larà a la Plaça d'en Clos a partir de dimecres i que està previst que itineri per diferents espais del municipi a partir de finals de febrer. Part dels continguts d'aquesta mostra són del Museu d'Història de Sabadell, i ens permetrà conèixer la història dels 5 deportats ripolletencs: Tomás Caballero Vico, Josep Datzira Casamitjana, Juan Montesinos Uribe, Sotero López Tello, i Pau Pallàs Alsina. Aquests actes complementen la xerrada adreçada al professorat dels instituts que es va fer el passat novembre sobre 'La deportació republicana als camps nazis', a càrrec d'Enric Garriga, president d'Amical Mathausen.

El que havia de ser l'acte central i públic, la col·locació de les Stolpersteine, finalment es farà en privat, el 23 de gener, a causa de les restriccions per la COVID-19, convertint-se en un acte molt íntim i familiar. A Ripollet es col·locaran 4 llambordes dedicades a quatre de les 5 víctimes ripolletenques que van morir als camps d'extermini, ja que Pau Pallàs ja té la seva col·locada a Sabadell. Aquestes llambordes, obra de l'artista alemany Gunter Demnig, es poden visitar al CIP Molí d'en Rata fins al 20 de gener.

Vegeu la píndola informativa de la sociòloga Marta Simó, sobre les llambordes "Stolpersteine", amb motiu de la seva col·locació a Ripollet, en homenatge als ripolletencs deportats als camps nazis. Activitat emmarcada en les III Jornades de Memòria Històrica de Ripollet i els Programes de Memòria Històrica "Memòria = Dignitat".