Es tracta d’accions emmarcades en cinc eixos prioritaris, que són la neteja, la renovació de carrers, la plantació d’arbres, el cens genètic de gossos i la creació d’una Brigada d’intervenció ràpida.
També s'ha arribat a un acord per la creació d'una estratègia comarcal de prevenció de residus, i en l'àmbit educatiu, s'ha pactat mostrar el compromís de treball conjunt amb la Universitat Autònoma de Barcelona per a la transferència de coneixement al territori.
El consistori presenta millores en el sistema de neteja a Ripollet amb la renovació de més de 100 contenidors que seran substituïts durant els pròxims dies al municipi. Amb aquest canvi, es deixen enrere els problemes, l'obsolescència i la brutícia dels anteriors.
Afavorir la presència dels seus enemics naturals, com ocells o altres insectes; una gestió eficient de podes, o tractaments del sòl són algunes de les tècniques emprades. A les zones sensibles es fan controls manuals i ens casos molt concrets, controls biològics o químics.
L’alumnat del Programa de Formació i Inserció d’Auxiliar de Vivers i Jardins ha ajudat a la Brigada de Jardineria i a l’empresa Jardinet en l’arranjament de parterres i les grades del parc.
Els dies 14 i 15 de novembre, Ripollet acollirà unes jornades medi ambientals sobre el sistema fluvial de Ripollet, sota el títol Pla estratègic “Som Riu”: un model de restauració ambiental metropolità.
És un projecte turístic en el qual els entorns naturals per on transcorre el riu Ripoll serveixen de connexió del patrimoni industrial i modernista de la comarca.
Dissabte, 8 de juny, es realitzarà una passejada per diferents zones verdes del municipi, per tal de donar a conèixer les actuacions realitzades a Ripollet de cara a la restauració del sòl i la lluita contra la sequera i el canvi climàtic.
La situació de sequera i la importància del paper de les zones verdes a la ciutat ha fet apostar per la tècnica de la sega diferenciada, que s’aplica a espais i talussos on no segar no suposa una molèstia per als veïns i són assimilables a prats naturals.
Després que la Generalitat hagi decretat la sortida de l'estat d'emergència, l'Ajuntament ha aprovat un ban municipal amb les noves mesures, que entren en vigor a partir d'avui, que ara tornen a l'excepcionalitat, menys restrictives.
En aquest mes d'abril el municipi ha acumulat un total de 108,4 litres per metre quadrat, segons les dades enregistrades a l'estació meteorològica de Casa Natura. A més, el fort temporal del dilluns va generar diverses incidències a Ripollet.
Es tracta de tècniques de gestió integrada de plagues, consistents en l'ús de refugis per a ocells com les mallerengues, que s'alimenten d'insectes, així com el manteniment de prades silvestres per al foment de la fauna auxiliar.
El consistori de Ripollet està duent a terme diferents actuacions, tant a curt com a llarg termini, amb l'objectiu de pal·liar els efectes de la sequera en la vegetació del municipi, especialment en els pins.
La cooperativa d'inserció sociolaboral Jardinet col·labora amb el projecte Kúra amb uns tallers sobre educació mediambiental i cura de la natura, per crear unes caixes niu, que donaran refugi als ocells, a més de contribuir en controlar la plaga de la Processionària del Pi.
Aquest projecte convertiria el Massot en un parc fluvial i, tot i que l'actuació només afecta al terme municipal de Ripollet, també milloraria la connectivitat amb les poblacions de Cerdanyola, Montcada i Barberà, reforçaria l'anella verda de Ripollet i contribuiria a regenerar l'ecosistema fluvial. El següent pas del projecte queda subjecte a trobar finançament per millorar la connectivitat entre el nucli urbà i el parc.
El Govern decreta l'estat de preemergència arran la persistència de la sequera a tot el país. Ripollet està dins la zona afectada per aquestes mesures restrictives, però no patirà més limitacions, ja que el seu consum està per sota del màxim marcat de 210 litres per persona i dia.
Es tracta de la sisena edició del Bioblitz Metropolità, una jornada en la qual hi participen tots els parcs i platges metropolitans que acullen la Jugatecambiental, entre ells els parcs dels Pinetons i Massot de Ripollet.
L’Ajuntament de Ripollet s’ha adherit un any més a la Setmana Europea de la Mobilitat, que se celebra del 16 al 22 de setembre, amb l’objectiu de promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables.