Els rius Ripoll i Sec
El valor ecològic i social d'aquests espais fan necessària la recuperació i millora, tant dels ecosistemes fluvials com dels espais agroforestals vinculats.
Els rius Ripoll i Sec conformen el sistema ecològic més gran i important del municipi, amb una rellevant funció de connexió ecològica, sobretot al seu pas per àmbits amb infraestructures i assentaments urbans poc permeables que han anat instal·lant-se paral·leles als rius. Aquests han esdevingut una barrera que ha dividit el municipi de forma longitudinal i han fet que, històricament, la població hagi viscut d’esquena a aquest important ecosistema fluvial, que representa aproximadament un 8% de la superfície de Ripollet.
La Memòria per a la recuperació de les lleres dels rius Ripoll i Sec al seu pas per Ripollet, les àrees de ribera i els espais lliures vinculats al sistema fluvial aprovada el 2017 posa les bases per una recuperació ecològica dels rius Ripoll i Sec i per potenciar no només la funció de corredor verd del riu de forma longitudinal sinó que també planteja la connexió ecològica transversal del riu i de les seves zones d’influència a través de la millora tant dels espais agroforestals vinculats a l’ecosistema fluvial com també la dels camins, l’anella verda i els guals inundables. L'objectiu és millorar tant la mobilitat de la ciutadania com la connectivitat entre l’ecosistema del riu i els espais agrícoles com Can Grasses o les zones d’horta municipal i les zones d’horta tradicional que encara existeixen en el municipi.
Nuclis com el parc dels Pinetons, l’antic bosc dels Pinetons, els terrenys del voltant i els jardins del Pla Vargas formen una corona verda d’aproximadament 50 hectàrees que bordeja el municipi i que, juntament amb els terrenys del municipi veí de Montcada i Reixac de la futura reserva metropolitana de Pla de Reixac, que connecten amb el Torrent de Can Duran i el Parc de la Llacuna, constitueixen un corredor biològic important.
La recuperació i millora dels ecosistemes fluvials i els espais agroforestals vinculats i la millora de la seva interconectivitat esdevé una necessitat més enllà dels requeriments ecològics de l’espai, incrementant la biodiversitat i, per tant, la resiliència als efectes del canvi climàtic.